Na książkę Joanny Chmielewskiej "Sukienka z mgieł" trafiłam przez przypadek. Szukałam kryminału, a znalazłam delikatną opowieść o losach dwóch kobiet. Jedną z nich jest młoda Weronika, która jest właścicielką niesamowitej kawiarenki. Kawiarnia "Pod liliowym kapeluszem" - już sama nazwa wydaje się nam niesamowita. I tak jest w rzeczywistości. Zarówno właścicielka jak i sama kawiarnia posiadają osobliwy urok. Kawiarnia ta, to miejsce do którego przychodzi się z różnymi problemami, a one jak zaczarowane zostają za drzwiami, tak jakby się bały, że niesamowita właścicielka niesamowitej kawiarenki rozgoni je i nie będą miały już powrotu. Z takimi właśnie problemami zjawiła się Krycha Kurpieluk. Kobieta, która dostała od życia tak wiele cierpienia, znalazła "pod liliowym kapeluszem" swoje prawdziwe ja. Znalazła tam zagubioną siebie sprzed wielu lat. Znalazła też siły, by tę odnalezioną siebie przywrócić do życia.
Autorka z niesamowitą lekkością omawia trudne sprawy. Mówi o problemach kobiecej niemocy, bezsilności i rezygnacji. Jednak ten świat ogromnego bólu kobiety pogrążonej w świecie rezygnacji przenika promień nadziei. Nadziei, która z początku nieśmiało jak promyk wiosennego słońca pojawia się na chwilę i gaśnie, ale tylko po to, by zaraz z pełnią intensywności słońca wybuchnąć.
Czy wybuchnie dość mocno by odmienić losy Krychy? Czy właścicielka kawiarni poradzi sobie z własnymi problemami i dręczonymi ją marami przeszłości? Jakie są losy innych bywalców kawiarenki? Na te pytania odpowiecie sobie po przeczytaniu książki.
Polecam ją tym, którzy kochają dobrą kobiecą literaturę. W mojej ocenie książka otrzymuje 5 na 6 punktów. Warto ją przeczytać i przemyśleć to co autorka pragnie nam pokazać.
Informacje dodatkowe o Sukienka z mgieł:
Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2012-04-27