Okładka książki - Surogatka

Surogatka

Książkę 'Surogatka' Louisy Jensen napotkałam w bibliotece, szukając czegoś do czytania. Już sam tytuł mnie zaciekawił - thriller poruszający tematykę dzieci, to było coś dla mnie - młodej mamy. 'Surogatkę' z początku czytało mi się po prostu dobrze -kilka rozdziałów na dobranoc i lulu. Dopiero z czasem czułam intensywniejsze zainteresowanie. Z początku książka zdawała mi się bardzo przewidywalna, jednak fabuła okazała się bardzo zawiła i przewrotna. Młode małżeństwo bezskutecznie stara się o dziecko, a później o adopcję. Główna bohaterka Kat spotyka przyjaciółkę z dawnych lat. Gdy zwierza jej się ze swoich problemów, ta pośrednio składa jej ofertę surogacji. Propozycja jest bardzo kusząca, jednak wspólna przeszłość kobiet wzbudza wątpliwości czy to dobry pomysł. Jak łatwo się domyśleć, po tytule książki, decyzja jest pozytywna i rozpoczyna się całą machina podejrzeń.
 Jest to doskonała książka o popadaniu w paranoję. O tym, że każdy ma swoje sekrety i jaki wpływ te sekrety mają na nasze życie. Pomysł na książkę uważam za doskonały. Realizacja, a mianowicie niektóre sceny - zdają mi sie thrillerowo oklepane - są bardzo przewidywalne. Całościowo jednak 'Surogatka' jest w ogóle nieprzewidywalna. Co mnie nieco śmieszyło to ciągłe burze, które miały zapewne nadać atmosferę grozy. I używanie przez głównych bohaterów słowa 'surogacja'. Według mnie jeżeli ktoś pragnie dziecka to, mówi że rozmawia o dziecku, a nie o surogacji... No chyba że zależy mu na tym by brzmieć profesjonalnie i chłodno.
Zachęcam do jej przeczytania młode mamy i osoby ze skłonnością do popadania w paranoje. Naprawdę dużo można wynieść z tej książki. Jest to opowieść o relacjach, emocjach i dźwiganych bagażach z przeszłości. Zdecydowanie nie jest to kolejna historia, która ma być tylko rozrywką na dobranoc.

Informacje dodatkowe o Surogatka:

Dodał/a opinię: Anapoli

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Surogatka

Kup książkę Surogatka

"Istnieją też inne kobiety, które tak  bardzo pragną wziąć w ramiona własne dziecko, ze ich tęsknota pali żywym ogniem. Dlaczego ja miałabym bardziej na to zasługiwać? <Nie zasługujesz>, mówi cichutki głos w mojej głowie i nagle mam wrażenie, że to karma. Spłata długów. Wyprowadziłam się, ale przecież nie mogłam uciec przed samą sobą - przed wszystkim, co zrobiłam."

"Każda wersja prawdy jest plastyczna, formujemy swoją rzeczywistość w taki sposób, żeby przykryć prawdę. Czasami wychodzi to tak dobrze, że udaje nam się przekonać nawet samych siebie."

Więcej cytatów z tej książki

Randka
Louise Jensen0
Okładka ksiązki - Randka

Przekonana przez przyjaciół, że powinna pogodzić się z rozpadem małżeństwa i niedawną separacją, Ali umawia się przez portal randkowy na spotkanie...

Rodzina
Louise Jensen0
Okładka ksiązki - Rodzina

Czy błąd matki może kosztować córkę wszystko? Wstrząśnięta nieoczekiwaną utratą męża Laura stara się zapewnić bezpieczną przyszłość sobie i swojej...