To najlepszy reportaż kulinarny, jaki czytałam. Ta książka uczy, bawi i przenosi na drugi koniec świata, do Kraju Kwitnącej Wiśni — miejsca pełnego smaków, aromatów, kolorów. Autor z humorem i ogromną, czasami wprost detektywistyczną ciekawością i wnikliwością sprawdza, dlaczego kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą i najbardziej niezwykłą na całym globie.
Michael Booth wraz z żoną i dwójką dzieci podróżuje po Japonii w poszukiwaniu najciekawszych smaków, odkrywając przy tym tajniki kuchni japońskiej. Wśród neonów tokijskiego Kabukichō skosztujesz chrupiącej tempury w gwarnej izakayi. Na legendarnym targu rybnym Tsukiji poznasz sekrety morskich przysmaków, a w górskich strumieniach Nagasaki spróbujesz własnych sił w połowie delikatnych nitek sōmen. W końcu wsiądziesz do shinkansena i wybierzesz się na przejażdżkę, dzięki której dowiesz się jak odróżnić dobre sushi od przeciętnego, a prawdziwy ramen od marne podróby.
Ta książka nie tylko dostarcza mnóstwa ciekawostek ze świata japońskich kulinariów, ale przede wszystkim uwrażliwia nas na piękno smaków, precyzję, z jaką Japończycy podchodzą do gotowania oraz wyboru najlepszych produktów i szczegóły, które choć niewidoczne, potrafią nadać potrawie tego najwłaściwszego wyrazu.
Przyznam, że w większości przesłuchałam audiobook, a to dlatego, że Krzysztof Szczepaniak, który jest lektorem, totalnie mnie oczarował swoim głosem i gdyby narrator i autor w jednym był Polakiem, to na bank miałby taki głos i opowiadałby właśnie w taki sposób, w jaki zrobił to lektor. Wybrałam się na tę niezwykłą wycieczkę po Japonii jak zahipnotyzowana — słuchało mi się tej historii tak dobrze, jakby to obok mnie siedział dobry znajomy i opowiadał o swojej egzotycznej podróży.
Nigdy jeszcze nie trafiłam na tak szczegółową a przy tym lekko podaną książkę o kulinariach. Autor podczas swojej opowieści rozbawił mnie wielokrotnie.
Musicie przygotować się na spotkania z mistrzami sushi, producentem glutaminianu sodu, sosu sojowego, specami od wasabi, ryżu, tempury, ramenu, a to i tak tylko garstka tego, jak głęboko w swoim dochodzeniu i ze swoją ciekawością sięga Michael Booth.
Błyskotliwa, turbo ciekawa, odkrywająca przed czytelnikiem coś, co zwykle jest przed nim skrzętnie skrywane w kontekście japońskiej kuchni. To książka o jedzeniu, ale przede wszystkim o niezwykłej kulturze jedzenia i społeczeństwie, z którego się wywodzi.
Zachwyt!
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-06-18
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
Liczba stron: 352
Tytuł oryginału: Sushi and Beyond
Dodał/a opinię:
zaczytania
To książka dla wszystkich, którzy stanęli w obliczu przygnębiającego i bezpowrotnego spadku formy fizycznej, których nęka dojmujące poczucie śmiertelności...
Kolejna książka autora bestsellera "Skandynawski raj". Japończycy, Koreańczycy i Chińczycy nie tylko ze sobą sąsiadują, ale też należą do jednej wielkiej...