Marzysz o Japonii? Zacznij od tej książki!
Sushi Ramen Express czeka, żeby zabrać cię w podróż po Kraju Kwitnącej Wiśni. Spróbujesz niepowtarzalnej tempury w restauracyjkach izakaya w Kabukicho - dzielnicy Tokio, której neony były inspiracją dla scenografii Blade Runnera. Dowiesz się, co można znaleźć na straganach Tsukiji, jednego z największych targów rybnych świata. Wybierzesz się na połów nitek makaronu nagsaki somen z górskiego strumienia. Wsiądziesz na pokład superszybkiego shinkansena, przyjrzysz się treningowi zawodników sumo oraz nauczysz się, jak rozpoznać świeże sushi i dobry ramen.
Michael Booth - autor bestsellerów Skandynawski raj oraz Japonia, Chiny i Korea - serwuje fascynującą opowieść o kraju, gdzie tradycja spotyka się z technologią, a każdy posiłek to rytuał. Błyskotliwie, z humorem i odrobiną szaleństwa opisuje swoją wędrówkę przez Japonię w poszukiwaniu jej smaków, sekretów i kulturowych paradoksów.
Ta książka to prawdziwa gratka - nawet jeśli czytelnik nie skosztuje z niej ani kęsa.
,,Library Journal"
Niezależnie od tego, czy Sushi Ramen Express to wasze pierwsze spotkanie z japońską kuchnią i kulturą, warto dać się jej skusić... Michael Booth bierze na cel japońską kuchnię - i robi to z wdziękiem i smakiem.
,,Shelf Awareness"
Booth pisze o jedzeniu tak, że cieknie ślinka. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników japońskiej kuchni.
,,Guardian"
Booth to jeden z najbystrzejszych autorów piszących o jedzeniu - absolutna uczta dla każdego smakosza.
,,Mail on Sunday"
Styl Bootha to czysta przyjemność... świetny przewodnik po smakach, które warto poznać, będąc w tej części świata.
,,Time Out"
Nowy Bill Bryson.
,,New York Times"
Michael Booth - nagradzany dziennikarz i autor siedmiu książek z dziedziny literatury faktu. Pisze głównie o krajach skandynawskich i wschodniej Azji oraz o podróżach i jedzeniu. Jego teksty regularnie ukazują się na łamach takich pism jak ,,The Guardian", ,,The Independent", ,,The Times" i ,,The Telegraph". Popularność przyniosła mu bestsellerowa książka Skandynawski raj. O ludziach prawie doskonałych.
Sushi Ramen Express nagrodzono Guild of Food Writers Kate Whiteman Award dla najlepszej książki o podróżach i jedzeniu. Stała się też wielkim bestsellerem w samej Japonii, gdzie doczekała się dziesięciu dodruków, a na jej podstawie powstał serial anime.
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-06-18
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
Liczba stron: 352
Tytuł oryginału: Sushi and Beyond
To najlepszy reportaż kulinarny, jaki czytałam. Ta książka uczy, bawi i przenosi na drugi koniec świata, do Kraju Kwitnącej Wiśni — miejsca pełnego smaków, aromatów, kolorów. Autor z humorem i ogromną, czasami wprost detektywistyczną ciekawością i wnikliwością sprawdza, dlaczego kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą i najbardziej niezwykłą na całym globie.
Michael Booth wraz z żoną i dwójką dzieci podróżuje po Japonii w poszukiwaniu najciekawszych smaków, odkrywając przy tym tajniki kuchni japońskiej. Wśród neonów tokijskiego Kabukichō skosztujesz chrupiącej tempury w gwarnej izakayi. Na legendarnym targu rybnym Tsukiji poznasz sekrety morskich przysmaków, a w górskich strumieniach Nagasaki spróbujesz własnych sił w połowie delikatnych nitek sōmen. W końcu wsiądziesz do shinkansena i wybierzesz się na przejażdżkę, dzięki której dowiesz się jak odróżnić dobre sushi od przeciętnego, a prawdziwy ramen od marne podróby.
Ta książka nie tylko dostarcza mnóstwa ciekawostek ze świata japońskich kulinariów, ale przede wszystkim uwrażliwia nas na piękno smaków, precyzję, z jaką Japończycy podchodzą do gotowania oraz wyboru najlepszych produktów i szczegóły, które choć niewidoczne, potrafią nadać potrawie tego najwłaściwszego wyrazu.
Przyznam, że w większości przesłuchałam audiobook, a to dlatego, że Krzysztof Szczepaniak, który jest lektorem, totalnie mnie oczarował swoim głosem i gdyby narrator i autor w jednym był Polakiem, to na bank miałby taki głos i opowiadałby właśnie w taki sposób, w jaki zrobił to lektor. Wybrałam się na tę niezwykłą wycieczkę po Japonii jak zahipnotyzowana — słuchało mi się tej historii tak dobrze, jakby to obok mnie siedział dobry znajomy i opowiadał o swojej egzotycznej podróży.
Nigdy jeszcze nie trafiłam na tak szczegółową a przy tym lekko podaną książkę o kulinariach. Autor podczas swojej opowieści rozbawił mnie wielokrotnie.
Musicie przygotować się na spotkania z mistrzami sushi, producentem glutaminianu sodu, sosu sojowego, specami od wasabi, ryżu, tempury, ramenu, a to i tak tylko garstka tego, jak głęboko w swoim dochodzeniu i ze swoją ciekawością sięga Michael Booth.
Błyskotliwa, turbo ciekawa, odkrywająca przed czytelnikiem coś, co zwykle jest przed nim skrzętnie skrywane w kontekście japońskiej kuchni. To książka o jedzeniu, ale przede wszystkim o niezwykłej kulturze jedzenia i społeczeństwie, z którego się wywodzi.
Zachwyt!
Kraje skandynawskie są ojczyznami najszczęśliwszych ludzi na świecie. Nie zmieniają tego nadzwyczaj wysokie podatki, jakie płacą Norwegowie, problemy z...
To książka dla wszystkich, którzy stanęli w obliczu przygnębiającego i bezpowrotnego spadku formy fizycznej, których nęka dojmujące poczucie śmiertelności...
Przeczytane:2025-08-17, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Książka Sushi Ramen Express zabiera nas w niesamowitą podróż po Kraju Kwitnącej Wiśni. Jest naprawdę bogata w treść. Wraz z nią „spróbujesz” niepowtarzalnej tempury w restauracyjkach izakaya w Kabukichō – dzielnicy Tokio, dowiesz się, co można znaleźć na straganach Tsukiji, wybierzesz się na połów nitek makaronu nagsaki sōmen z górskiego strumienia, wsiądziesz na pokład superszybkiego shinkansena i wiele więcej. Są informacje, które po prostu powiększą naszą wiedzę (jak np. nauczymy się, jak rozpoznać świeże sushi i dobry ramen), ale również wiele ciekawostek.
Bardzo rzadko sięgam po reportaże kulinarne (tak w sumie nie pamiętam czy jakiś wcześniej czytałam), jednak ta książka zdecydowanie sprawiła, że zacznę to robić częściej. Bardzo mi się podobała, mocno mnie wciągnęła, a jednocześnie pokazała Japonię, jakiej nie znałam.
„Sushi Ramen Express. Wszystkie smaki Japonii” to książka, którą powinien przeczytać każdy, kto chce poznać Japonię od strony kulinarnej. Ze swojej strony polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA