Każdy z nas zderza się z sytuacjami wywołującymi niepokój czy wręcz stresującymi, nie zawsze potrafimy sobie z nimi poradzić. Jak chronimy przed tym nasze dzieci?
Książkę można określić jednym słowem: GENIALNA. Skorzysta z niej nie tylko dziecko, ale też i dorosły.
Autorka zachęca małych czytelników do nazwania swojego Potworka (strachu), podpowiada jak uniknąć Czarownicy Czarnowidzki (dokuczliwych, negatywnych myśli) oraz namawia do stworzenia własnej Galerii Gwiazd (swoich mocnych stron).
Porady przedstawione są w formie zabawy, zadań, treningów. Mało treści, sporo obrazków, kilka prostych schematów – to musi przemówić do każdego.
Co tutaj jeszcze znajdziemy? Ćwiczenia z pogranicza jogi uwalniające ciało z napięć. Oddechometr uspakajający umysł. Parę innych sprytnych i przyjemnych rad.
Każdy rozdział zakończony jest poradami dla rodziców. Tutaj też obowiązuje skuteczna metoda „łopatologiczna”.
„Świat na spokojnie” to mała książeczka, która wiele może zmienić. Przyda się nie tylko dzieciom i ich rodzicom, ale również pedagogom.
Nawet jeśli uważasz, że jej nie potrzebujesz to uwierz mi może ci się przydać. Powinna leżeć w dostępnym miejscu i zachęcać do częstego zaglądania do niej.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-08-28
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Mi mundo en calma
zaczytanaiska