Okładka książki - Szczęściary

Szczęściary

Macie obok siebie kogoś, przy kim możecie być sobą? Jeśli tak jesteście Szczęściarami! 😊💖

"Gdy życie wystawia cię na próbę, pamiętaj, że masz przyjaciółki!"  ta mantra idealnie oddaje ducha najnowszej powieści Magdaleny Kordel! "Szczęściary" to ciepła, pełna humoru, ale i głęboko poruszająca opowieść o czterech kobietach, których przyjaźń przetrwała próbę czasu. 🌸✨  Autorka stworzyła bohaterki, z którymi poczułam więź.
Zyta (bizneswoman z duszą artystki), Miłka (psycholog szukająca równowagi), Pola (zmęczona mama) i Łucja (marzycielka po zwolnieniu z pracy) to postaci tak realne, że czytając, masz wrażenie, jakbyś przeglądała się w lustrze! 🪞💼👶🍰 Każda zmaga się z innym wyzwaniem. Zyta ma lęki przed zaufaniem po zdradzie,  Miłka  bezskuteczne stara się  o dziecko,  Pola jest  wypalona macierzyństwem,  Łucja ma kryzys zawodowy i nie pomaga  presja jej  matki.  Ich różnorodność to siła, a uzupełniają się jak puzzle, tworząc "bezpieczną przystań".

🌈 Przyjaźń jako supermoc. Magdalena  Kordel mistrzowsko pokazuje, że prawdziwa przyjaźń to nie tylko wspólne kawy, ale ratunek w życiowych huraganach! 🤝💥 Sceny, w których kobiety stawiają się "do pionu", świętują sukcesy lub po prostu milczą razem, są pełne autentyzmu.  W książce nie brakuje humoru, który rozbraja napięcie. Nie brakuje tu kultowych scen!  Przygoda z demonicznym kotem w aucie i policjantem to scena pełna  komedii. Salwy  śmiechu gwarantowane!" 😹👮♂️💦 Równie genialna jest babcia Róża,  postać z charakterem, ciętym językiem i mądrością, która  potrafi rozwiązać każdy problem . Jej cięte riposty i nieoczekiwane pomysły (np. transport zwierząt!) dodają historii lekkości.  Autorka porusza poważne tematy w lekkim wydaniu. Choć powieść czyta się jak "leniwe popołudnie na leżaku" , autorka nie unika trudności i porusza tematy takie jak zdrada i samotność,   kryzys tożsamości,  presja macierzyństwa,  trauma wojenna (wątek babci Róży). Magdalena Kordel łączy śmiech z łzami, pokazując, że szczęście to nie brak problemów, ale siła, by je przezwyciężać zwłaszcza z przyjaciółmi u boku! 🌧️➡️☀️ .
✍️ Styl autorki  urzekł mnie.  Pióro Magdaleny Kordel jest lekkie, ale nie płytkie.  Narracja płynie wartko, miejscami lirycznie (opis górskich pejzaży Sudetów — dom marzeń autorki 🏔️), a dialogi brzmią naturalnie. Drobne wady? Niektóre wątki (np. ekspansja biznesu Zyty) mogłyby być głębiej rozwinięte.

🧲Dla kogo ta książka?
Polecam czytelnikom, którzy wierzą w siłę kobiecej przyjaźni👭✨  Dla osób szukających otulającej opowieści z życiowym morałem📖❤️
Polecam, jeśli potrzebujesz  literackiego uścisku  i przypomnienia, że z przyjaciółmi jesteś niezniszczalna! 💪🌈

Moja ocena: 9/10🌟

Siła przyjaźni vs. życiowe huragany! 🌪️👭 #Szczęściary to terapia śmiechem i łzami. Polecam z całego serca ❤️

BRUNETTE BOOKS

Kup książkę Szczęściary

Kocham Cię, Życie
Magdalena Kordel0
Okładka ksiązki - Kocham Cię, Życie

W Bieszczadach wszystkie ścieżki prowadzą do nowych początków. Nowa powieść Magdaleny Kordel. O miłości odnajdywanej tam, gdzie nikt się jej nie spodziewa...

Wino z Malwiną
Magdalena Kordel0
Okładka ksiązki - Wino z Malwiną

W życiu Majki nareszcie wszystko się ustabilizowało. Wygląda na to, że po wielu perypetiach znalazła nie tylko swoje miejsce na ziemi, ale też miłość i...