Okładka książki - Szczęście pod świerkami

Szczęście pod świerkami

Elwira ma za sobą niełatwy czas. Jej rodzice i młodsza siostra zginęli w wypadku, a mężczyzna, z którym była zaręczona i planowała przyszłość, zawiódł. Teraz ma tylko babcię Łucję, która nie mogąc patrzeć na cierpienie wnuczki, wpada na pomysł jak sprawić, aby chociaż na chwile oderwała się od codzienności. Prababka Elwiry, a matka Łucji Apolonia kiedyś pływała na statku i z pewnych znalezisk wynika, że miała romans z niejakim Zbigniewem. Młodej dziewczynie udaje się znaleźć prawnuka mężczyzny Krzysztofa i dzięki temu ma możliwość przeszukania kufrów, które do niego należały. Przed nią podróż śladami Apoloni i Zbigniewa.
Krzysztof mieszka w leśniczówce, w pięknej okolicy i to tam udaje się Elwira, aby odkryć przeszłość. Tą dwójkę początkowo łączą tajemnice przeszłości, jednak dość szybko zbliżają się do siebie. Co odkryje Elwira? Jak wyglądała przeszłość? Jak wyglądała miłość Apoloni i Zbigniewa? Co połączy Elwirę i Krzysztofa?

Książka nie należy do ciężkich, a wręcz przeciwnie ma ponad 450 stron, jednak podczas czytania wcale nie odczuwałam, że to taka cegiełka. Wciągnęła mnie na tyle, że z wielkim zainteresowaniem śledziłam losy zarówno Laury i Krzysztofa, jak i Apoloni oraz Zdzisława. Bardzo podobały mi się opisy przyrody, były ciekawe, sprawiały, że w wyobraźni potrafiłam się tam przenieść.

Bohaterowie dobrze wykreowani i to zarówno ci pierwszo planowi, jak i ci pozostali. Najbardziej polubiłam babcię Łucję, kobietę przebojową, zabawną, serdeczną. Kiedy pojawiała się w książce, po prostu nie dało się powstrzymać uśmiechu na twarzy.
Jeśli chodzi o pozostałych bohaterów, to należy ich dobrze poznać, żeby móc ocenić.
Laura nie potrafi zapomnieć o tragedii, jaka ją spotkała. To kobieta po przejściach, która pomału wychodzi z traumy i zaczyna układać sobie życie od nowa.
Krzysztof z jednej strony gościnny i sympatyczny, z drugiej pewnych jego zachowań nie rozumiałam. To bohater po przejściach, zamknięty w sobie.

„Szczęście pod świerkami” to książka, z którą spędziłam ciekawie czas. Mnie zdecydowanie się podobała i z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu -Mama, żona - KOBIETA

Informacje dodatkowe o Szczęście pod świerkami:

Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2022-03-09
Dodał/a opinię: Anna Kaczor

Tagi: Proza literacka bóg

Zobacz opinie o książce Szczęście pod świerkami

Kup książkę Szczęście pod świerkami

Spełnione marzenia
Roma J. Fiszer0
Okładka ksiązki - Spełnione marzenia

Eliza i Max wyjeżdżają do Kopenhagi zrealizować swój nagrodowy voucher. Podczas zwiedzania skarbca w zamku Rosenborg uwagę Elizy przykuje bransoleta zaskakująco...

Wzgórze miłości
Roma J. Fiszer0
Okładka ksiązki - Wzgórze miłości

We Wzgórzu miłości wracamy do losów głównych bohaterów Klejnotów miłości. Eliza przyjmuje od Maxa pierścionek zaręczynowy...

Opad
Opad