„Szczęśliwe rodzeństwo. Jak powstrzymać kłótnie i wychować przyjaciół na całe życie” poradnik dr Laury Markham, która podpowiada, jak rodzice powinni postępować, aby nie popełnić błędu w wychowywaniu dzieci, tak aby stali się oni przyjaciółmi na całe życie, a nie największymi wrogami.
Każdy z nas wie, że wychowywanie dzieci to niezwykle skomplikowany proces, który wymaga wiele cierpliwości, nauki i doświadczenia, zarówno naszego, jak i korzystania przez nas z doświadczenia innych. Przyznam szczerze, że w swojej rodzinie mam do czynienia z trzema siostrami, z których żadna z żadną nie rozmawia. Jest to zjawisko niezwykle przykre, gdyż teraz każda z nich jest już starsza, schorowana, a ich rodzice dawno odeszli, niestety one same nigdy nie wyciągnęły do siebie ręki, aby zażegnać nieporozumienia z dawnych lat. Przyczyną tych nieporozumień były, jak łatwo się domyślić, majątki. Niestety najczęstszą przyczyną kłótni między rodzeństwem są majątki, o które teraz tak wszyscy walczą. Ale warto zastanowić się, czy nie lepiej mieć brata, czy siostrę, zamiast działki po rodzicach.
Poradnik, po który zdecydowała się sięgnąć, w bardzo przystępny sposób pokazuje każdemu z nas, jak można unikać rywalizacji, która tak często pojawia się między naszymi dziećmi. Oczywiście sięgnięcie po poradnik nie jest gwarantem tego, że nasze dzieci wyrosną na najlepszych przyjaciół, niemniej jednak może nam pomóc w uniknięciu najczęściej popełnianych błędów, które powodują brak dobrej relacji i nierozerwalnej więzi między rodzeństwem. Najgłębsza przyczyna, na którą autorka zwraca szczególną uwagę, jest faworyzowanie jednego z dzieciaków, które prowadzi do powstania między nimi rywalizacji. Gdy któreś z dzieci dostrzega, że rodzice więcej uwagi, czy uczuć poświęcają tylko jednemu dziecku, to rozpoczyna się zabieganie o ich uwagę, która staje się początkiem zazdrości między rodzeństwem i rywalizacji między nimi. Zaczyna się niewinnie od drobnych konfliktów, rywalizacji w niewielkich sprawach, jednak to skutkuje w przyszłościowych relacjach, których już nie będzie dało się naprawić. Dlatego tak ważne jest równe traktowanie przez rodziców, na które zdecydowanie my, będąc rodzicami zwracamy zbyt małą uwagę. Sama jestem rodzicem, który ogromną uwagę zwraca na to, aby dzieci traktować równo, aby nikogo nie faworyzować, nie chcę dawać im odczuć, że miałabym któremuś z nich poświęcać więcej uwagi, czy okazywać więcej miłości któremukolwiek z nich, ale pewności, czy w ich odczuciu są równo traktowani, zdecydowanie nie mam. Wydawałoby się, że mnie i moją siostrę rodzice również traktowali na równi, niestety jednak nasze kontakty dalekie są od idealnych. Z pewnością cechy charakteru również mają w tej kwestii ogromny wpływ, niemniej jednak nie musimy ukierunkowywać naszych dzieci w złą stronę, dlatego zdecydowanie warto zwrócić większą uwagę na to, w jaki sposób okazujemy uczucia i jak dzielimy między dziećmi obowiązki.
Kiedyś niechętnie sięgałam po poradniki, wydawały mi się one nudne i nic nieznaczące. Jak bardzo się myliłam, ale na szczęście moje podejście na ten temat uległo zmianie i aktualnie znalazłam się na etapie życia, w którym bardzo często i chętnie sięgam po poradniki. Są one niezwykle cennym źródłem wiedzy, które wiele wnosi do mojego życia, pozwala się rozwijać, unikać często błędów. W wychowywaniu dzieci oczywiście każdy ma indywidualne podejście, każdy ma swoje metody wychowawcze, a także każde dziecko jest inne i wymaga indywidualnego podejścia, ale mimo to naprawdę warto korzystać z porad innych, które otrzymujemy. Nie wszystko musimy wdrożyć w życie, ale sięgnięcie po ten, czy inne poradniki może otworzyć nam oczy na pewne kwestie, które będą w przyszłości miały duże znaczenie.
Tutaj znajdziemy również wiele cennych podpowiedzi, które mogą nam pomóc przygotować dziecko na narodziny kolejnej pociechy w naszej rodzinie, które zdecydowanie jest wielką zmianą dla całej rodziny!
Bardzo wartościowy poradnik, który serdecznie polecam każdemu kto ma dzieci, kto planuje je mieć, czy osobom, które chcą przygotować swoje dzieci na pojawienie się w rodzinie nowego jej członka.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2025-01-22
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Peaceful Parent, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life
Małgorzata Styczeń
Czy krzyczycie czasem na dziecko, choć wcale tego nie chcecie? Zależy wam na tym, by lepiej zrozumieć własne emocje i emocje dziecka? Marzycie o wychowaniu...
Przełomowy przewodnik po wychowywaniu szczęśliwych, odpowiedzialnych, otwartych i ciekawych świata dzieci. Chcesz, aby twoje rodzicielstwo było pełne...