Okładka książki - Szeptucha. Jestem twoim domem

Szeptucha. Jestem twoim domem

"Nawojka czuła się częścią natury, jej okruchem, który tak mały pod wielkim dachem nieba, a jednak czuje, cierpi, kocha, nienawidzi i wciąż nie rozumie tajemnicy oraz sensu swojego istnienia."

"Jestem twoim domem" to druga część cyklu Bianki Kunickiej, opisującego losy szeptuchy Nawojki. Akcja powieści rozpoczyna się od momentu przymusowego pobytu kobiety w lesie. Od zawsze było to jej ulubione miejsce, jednak dopiero teraz była w nim zdana sama na siebie. Bohaterka musiała zatroszczyć się o jedzenie i odpowiednie miejsce, umożliwiające jej przeżycie pośród dzikiej zwierzyny.
Czy Nawojce uda się przetrwać z dała od ludzi?
Co się stanie, gdy nadejdzie zima?

Dzięki początkowym fragmentom książki jeszcze pełniej odczuwamy łączność głównej bohaterki z naturą. Nawojka zdaje się tworzyć jedność z otaczającą ją przyrodą, co więcej, bez problemu odnajduje się w panujących w lesie realiach. Umiejętnie korzysta z jego dobrodziejstw, a przy tym z szacunkiem odnosi się do majestatu tego miejsca. Jednak losy bohaterki się tutaj nie kończą, w pewnym momencie kobieta zostaje zmuszona podążać dalej.
Co jeszcze wydarzy się w życiu Nawojki?
Czy bohaterka będzie umiała stanąć twarzą w twarz z czekającymi ją przeciwnościami?

Drugi tom cyklu "Szeptucha" utwierdza nas w wyjątkowości bohaterki, która mimo napotkanych ją trudności pozostaje wierna swoim przekonaniom. Owszem, miała chwile zwątpienia, kiedy jej serce żywiej zabiło, a przyszłość mamiła obietnicą miłości i dobrobytu, jednak czy możemy mówić o prawdziwym szczęściu, gdy nie jesteśmy wierni sobie? Niestety nie i Nawojka też w końcu zdaje sobie z tego sprawę. Mimo chwilowej stabilizacji decyduje się na powrót w rodzinne strony.

Na kartach książki "Jestem twoim domem" poznajemy bliżej szczegóły dotyczące procesu o czary. Przebywając w mieście Nawojka jest świadkiem głośnego wydarzenia, kiedy to jedna z kobiet zostaje oskarżona o konszachty ze Złem. Toczące się postępowanie, mające na celu potwierdzić zasadność oskarżeń, jest niezwykle brutalne i przeciąga się w czasie. Niestety, tak naprawdę ma z góry przesądzony wynik. Mimo że każdy kolejny zarzut jest coraz bardziej absurdalny, stawiający je ludzie stają się coraz bardziej zaciekli i głusi na jakiekolwiek argumenty. W sytuacji eskalacji agresji trudno o rzetelne zebranie materiału dowodowego.

Przyznam, że coraz lepiej czuję się w świecie przedstawionym przez Biankę Kunicką. Początkowe etapy znajomości były nieco trudne z uwagi na odmienność świata, po którym przyszło mi się poruszać, jednak wrażenie to szybko uległo zmianie.

Moja ocena 8/10.

Kup książkę Szeptucha. Jestem twoim domem

Szeptucha. Na ołtarzu ciszy
Bianka Kunicka0
Okładka ksiązki - Szeptucha. Na ołtarzu ciszy

We wsi Łowce rodzi się dziewczynka, Nawoja. Szybko okazuje się, że różni się od pozostałych mieszkańców nie tylko niezwykłą urodą, ale posiada też nadludzki...

Pakiet "Szeptucha"
Bianka Kunicka0
Okładka ksiązki - Pakiet "Szeptucha"

Pakiet bestsellerowej serii ,,Szeptucha"! We wsi Łowce rodzi się dziewczynka, Nawoja. Szybko okazuje się, że różni się od pozostałych mieszkańców nie...