Okładka książki - Szukając szczęścia

Szukając szczęścia

Czy skorzystalibyście z pomocy terapeuty gdybyście tego potrzebowali? Czy wizyta u psychoanalityka stała się normalnością?

Ania Nowak to oddana swojej pracy psycholożka dziecięca. Jej plan na objęcie stanowiska w zamkniętym ośrodku wychowawczym rujnuje Jan Dobroń - jej wielka, niespełniona miłość. Z braku funduszy podejmuje pracę psychologa w szkole podstawowej. Praca, która miała być tylko źródłem utrzymania, daje Ani wiele satysfakcji. Jak terapeutka upora się ze swoimi prywatnymi problemami? Kogo spotka na swoje drodze?

Pani Kamila Mitek w zawoalowany sposób, poprzez historie swoich bohaterów, przekazuje nam mnóstwo porad o podłożu terapeutycznym. Anna - jej główna heroina - wspiera dzieci w kryzysie psychologicznym: ofiary przemocy rówieśników oraz patologii w rodzinach. Pracuje też jako terapeutka w grupie wsparcia osób dorosłych.

"Szukając szczęścia" to powieść bardzo prawdziwa i życiowa. Bez przesadzonej dramaturgii opowiada o ważnych, często bolesnych sprawach przekazując w ukryty sposób terapeutyczne metody na radzenie sobie w takich sytuacjach. Miłość pozbawiona jest tutaj lukru i naiwnych wzdychań, jest po prostu normalna, a nie wymyślona na potrzeby książki.

Bonusem dodatkowym jest pewna tajemnica dotycząca głównej bohaterki, która zostanie odkryta na końcu książki i wręcz zwali czytelnika z nóg.

Autorka stworzyła grono ciekawych bohaterów. Bardzo polubiłam przyjaciółki Anki, szczególne Zochę; jej występ na szpilach w barze jest mistrzostwem świata - uśmiałam się do rozpuku.

Powieść czyta się płynnie, z przyjemnością. W czasie lektury i po niej popada się w refleksję na różne tematy i to jest chyba największa wartością tej książki.

Informacje dodatkowe o Szukając szczęścia:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2024-06-12
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Fabularyzowane mity i legendy

Zobacz opinie o książce Szukając szczęścia

Kup książkę Szukając szczęścia

Moje greckie lato
Kamila Mitek0
Okładka ksiązki - Moje greckie lato

Pełna emocji opowieść o miłości i gotowaniu pod słonecznym greckim niebem. Agata ma własną firmę cateringową i ucieka w pracę, by nie myśleć o swoim nieudanym...

PECH I SZCZĘŚCIE (2 tytuły)
Kamila Mitek0
Okładka ksiązki - PECH I SZCZĘŚCIE (2 tytuły)

Szukając szczęścia Anna Nowak to oddana swojej pracy psycholog dziecięca. Kobieta chce się zatrudnić w zamkniętym ośrodku wychowawczym, ale niestety pracę...