Tainaron to miasto. Dziwne i specyficzne. Położone w pasie wulkanicznym, nad brzegiem morza zwanego Okeanos. Różnorodność form architektonicznych w środku miasta, a na obrzeżach slumsy. Na łąkach Tainaronu kwiaty przybierają rozmiary człowieka. Miasto to ciągle się zmienia. Jego mieszkańcy nie są nawet w stanie sporządzić jego map. Tainaron bowiem każdego dnia jest inny. Tubylcy również są osobliwi- to istoty owadopodobne z czułkami i mackami.
Kobieta pochodząca z naszego, realnego świata mieszka w Tainaronie. Pod przewodnictwem Kwiatomira, owada, który staje się jej przyjacielem, zwiedza miasto, poznaje obyczaje tam panujące. Swoje obserwacje i spostrzeżenia na temat miasteczka i jego obywateli kobieta opisuje w listach, których adresatem jest tajemniczy mężczyzna.
Książka jest zbiorem 30-stu listów zawierających opis Tainaronu. Świat w niej przedstawiony nie zachwycił mnie. Zabrakło akcji, która ożywiłaby tę powieść. W treści odnaleźć można wiele niedomówień. Czytelnik nie wie np. skąd zwykła kobieta znalazła się w tak niezwykłym mieście i jaki jest cel jej pobytu. Denerwowały mnie także przemyślenia i wspomnienia bohaterki, które moim zdaniem nie wnosiły do treści niczego wartościowego.
Informacje dodatkowe o Tainaron:
Wydawnictwo: Świat Książki