Okładka książki - Tajemnica Broken Bayou

Tajemnica Broken Bayou

Mała, hermetyczna społeczność, mroczne tajemnice z przeszłości, przerażające odkrycia i bohaterka skrywająca wiele sekretów – brzmi kusząco, prawda? Jestem miłośniczką powieści, których akcja toczy się w niewielkich miejscowościach, a ich głównym motywem są tajemnice przeszłości, które nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego. Dlatego, jak tylko zobaczyłam zapowiedź debiutanckiego thrillera Jennifer Moorehead, „Tajemnica Broken Bayou”, wiedziałam, że to historia, która z pewnością sprosta moim wymaganiom czytelniczym.

Ceniona psycholog dziecięca, dr Willa Watters, po skandalu zawodowym wraca do małego miasteczka w Luizjanie, Broken Bayou, aby ukryć swoje tajemnice.

W starym domu odkrywa rzeczy należące do matki, skrywające mroczne sekrety z przeszłości. W międzyczasie, w wyniku suszy, wody bagien odsłaniają tajemnicze beczki zawierające ludzkie szczątki – a także coś, czego Willa nigdy nie chciała zobaczyć ponownie. Kiedy w miasteczku pojawiają się policja, media i dawny ukochany, kobieta musi stawić czoła mrocznym tajemnicom i walczyć o przetrwanie.

„Tajemnica Broken Bayou” to thriller, który uwielbiam – doskonałe połączenie psychologicznej głębi i kryminalnej zagadki. Mroczna i duszna atmosfera, mnóstwo niewyjaśnionych spraw, tajemnice głęboko zakopane, które nigdy nie powinny zostać odkryte, oraz mała społeczność, która wie i widzi wszystko, ale milczy.

Jennifer Moorehead stworzyła niezwykle klimatyczną powieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w wir zaskakujących wydarzeń, w których niepokój, strach i niepewność towarzyszą nam niemal na każdym kroku. Sprawnie budowane napięcie, sekrety, które powoli wychodzą na jaw, oraz mroczna przeszłość głównej bohaterki, która z jednej strony fascynuje, a z drugiej budzi w czytelniku współczucie, sprawiają, że wydarzenia z kart powieści śledziłam z ogromnym zaangażowaniem. Fabuła jest płynna, a pióro autorki lekkie i przyjemne w odbiorze. Moorehead zręcznie prowadzi nas przez wydarzenia, odkrywając przed nami kolejne elementy dotyczące przeszłości, a przy tym umiejętnie manipuluje naszymi oczekiwaniami – gdy już wydaje nam się, że znamy odpowiedzi na nurtujące nas pytania, następuje zwrot akcji, który zmienia wszystko.

„Tajemnica Broken Bayou” to bardzo dobrze skonstruowany thriller, w którym oprócz dość obrazowych zbrodni mamy również do czynienia z trudną przeszłością, która w dużym stopniu oddziałuje na teraźniejszość. Autorka doskonale poradziła sobie z kreacją bohaterów; ich emocje i uczucia nakreśliła w sposób bardzo realistyczny. Jennifer Moorehead oddała w ręce czytelników debiut dopracowany – pełen napięcia, emocji i zaskakujących zwrotów akcji. Choć w dużej mierze przewidziałam, jak to wszystko się zakończy, w żadnym wypadku nie popsuło mi to przyjemności z lektury.

„Tajemnica Broken Bayou” to lektura obowiązkowa dla miłośników thrillerów osnutych mroczną I duszną atmosferą, pełną tajemnic i nieustającego napięcia. Gorąco polecam!

Informacje dodatkowe o Tajemnica Broken Bayou:

Wydawnictwo: Filia