Okładka książki - Tajemnica Broken Bayou

Tajemnica Broken Bayou

„Kiedy człowiek dorasta w domu, w którym szaleństwo jest normalnością, trudno jest potem stworzyć swoją własną normalność w dorosłym życiu. Człowiek wciąż podejmuje decyzje, które zmieniają jego świat w strefę klęski”.

Przeszłość ma to do siebie, że lubi męczyć człowieka przez całe jego życie. Powraca w snach, we wspomnieniach, rozmowach, a czasem niechciana zostaje odkryta przez osoby postronne. Szczególnie ta mroczna, która nigdy nie miała ujrzeć światła dziennego. Tak właśnie stało się w małym miasteczku w Luizjanie Broken Bayou, kiedy to podczas suszy i opadania wód, bagniska odkryły dla świata swoje tajemnice – beczki z ludzkimi szczątkami i zardzewiały, zniszczony samochód…

Willa Watters nie miała łatwego dzieciństwa. Zajmowała się młodszą siostrą, która urodziła się z zespołem alkoholowym, więc rozwijała się wolniej niż zdrowe dzieci. Musiała też chronić ją i siebie przed matką, która nie dość, że była uzależniona do alkoholu, to jeszcze cierpiała na chorobę dwubiegunową. Mimo życia w toksycznych relacjach zdołała wyjść na prostą i została cenioną psycholog specjalizującą się w terapii dziecięcej. Ciąg niefortunnych zdarzeń doprowadził do kompromitacji na oczach milionów widzów w popularnym programie telewizyjnym, który na domiar złego emitowany był na żywo. Wstydliwe wydarzenie zbiegło się z prośbą adwokata zmarłych ciotek o opróżnienie ze zbędnych rzeczy domu, do którego Willa z mamą i siostrą jeździła na wakacje. Po wpadce kobieta stwierdziła, że to dobry pomysł, by zaszyć się w małym miasteczku i zejść chwilowo ludziom z oczu. Nie miała pojęcia, że wisząca na włosku kariera stanie się jej najmniejszym problemem, a panująca susza sprawi, że miasteczko będzie w świetle jupiterów, ponieważ przez opadanie wód z bagna wypłynęły na światło dzienne różne brzydkie tajemnice. Nie tylko beczki z ludzkimi szczątkami, ale również coś, o czym Willa miała nadzieję zapomnieć i już nigdy nie zobaczyć.

Podczas lektury Tajemnic Broken Bayou byłam szczerze zdziwiona, że to jest debiut Jennifer Moorhead. Czytało się świetnie i z wypiekami na twarzy. Podobała mi się atmosfera niepewności, niepokoju, kreacja bohaterów, wodzenie za nos i podsuwanie mylnych tropów. Interesująco oddany był klimat luizjańskich bagien i małego podupadłego miasteczka. Bardzo rozwinięta była strefa obyczajowa historii i psychologia postaci, co w tym gatunku szczególnie sobie cenię. Dzięki temu wraz z bohaterką w miarę rozwoju sytuacji mogłam w pełni poddawać się falom emocji, a bohaterką targały silne i różnorodne: od strachu przed utartą pozycji zawodowej poprzez smutek z powodu skomplikowanych relacji w rodzinie kończąc na strachu, że sama przez swoje sekrety wyląduje w bayou. Każda droga w miasteczku prowadziła ją do czegoś, o czym chciała zapomnieć. Autorka na podstawie zachowania Willi idealnie nakreśliła, że w chwili wirujących niechcianych wspomnień, w sytuacji zagrożenia człowiek może stracić głowę i właściwą perspektywę. Mimo iż bohaterka była specjalistką od mowy ciała, nie zawsze umiała trafnie zinterpretować to, co widzi. Zbyt dużo się działo w jej życiu, za wiele spraw miała na głowie i można było odczuć jej zagubienie i bezradność a z drugiej strony napływającą determinację do działania i walki z przeciwnościami.

W fabule zostały poruszone trudne tematy, bo mamy zarówno problem alkoholowy, toksyczne i bardzo niezdrowe relacje matka-dziecko, jak i choroby psychiczne oraz poważne zaburzenia osobowości. Te kwestie niezmiennie zmierzają do ważnego i nurtującego pytania: czy człowiek rodzi się już zły i skłonny do przemocy, czy tych cech nabiera pod wpływem przeżytych traum?

Informacje dodatkowe o Tajemnica Broken Bayou:

Wydawnictwo: Filia