Okładka książki - Tajemnice Tumskiej Góry

Tajemnice Tumskiej Góry

Czy byliście kiedyś w Płocku? Ja przyznam szczerze, że nie miałam okazji. Jednak literacko udało mi się wraz z tą książką taką podróż odbyć. Nie tylko podróż, ale i przygodę. Przesyconą dreszczykiem strachu, przygody, emocji i historycznych artefaktów. Brzmi wspaniale? No pewnie.

Wyobraźcie sobie, że podczas porannego joggingu spotykacie...ducha, okropnego, odrażającego o pustych oczodołach, który odpowiada za śmierć kilkudziesięciu ludzi. No i ten duch ma do Was interes. Ukazuje Wam się jeszcze wiekrotnie i sprowadza na Was problemy, w które zamieszane są policja, zakonnicy, były komandos, bibliofil i przestępcy. To wszystko spotyka głównego bohatera. Brzmi intrygująco? Prawda.

Odpowiem tak i chyba się powtórzę, dla mnie wychowanej na powieściach Zbigniewa Nienackiego i jego Pana Samochodzika. Ta książka to po prostu była świetna przygoda podszyta kryminalną zagadką. Ileż tu się dzieje, trup się gęsto ściele, a do tego autor odkrywa tajemnice miasta. Sekretne często niezwykle mroczne. Tajemne krypty, sekretne przejścia, które odkrywają zapomniane korytarze, poszukiwania skarbów i wreszcie odkrycie własnej tożsamości. Niebagatelną rolę odgrywa sam Bolesław Krzywousty i jego syn. Bo w tej książce autor fenomenalnie manewruje między współczesnością, a historycznymi faktami.

No ja w każdym razie jestem tą powieścią zachwycona, bo bawiłam się przy niej zacnie. Przeżyłam świetna literacką przygodę. I na koniec napiszę jedno: poproszę więcej takich książek, pełnych sekretów, artefaktów, w których teraźniejszość przenika przeszłość ( albo odwrotnie).

P.S Książka jest dedykowana dzieciom, ale ja bym ją bardziej polecała nastolatkom i dorosłym.

Informacje dodatkowe o Tajemnice Tumskiej Góry:

Kup książkę Tajemnice Tumskiej Góry

Bohomaz
Jacek Ostrowski0
Okładka ksiązki - Bohomaz

Najnowsza sprawa mecenas Zuzy Lewandowskiej! Płock staje się areną krwawych wydarzeń. Zuza zostaje adwokatem swojego najgorszego wroga - kapitana Mariańskiego...

Śmiertelna zagrywka
Jacek Ostrowski0
Okładka ksiązki - Śmiertelna zagrywka

Agata Johnson, twarda kobieta detektyw o wojskowej przeszłości powraca w ,,Śmiertelnej zagrywce". Czy historia może się zazębić i to nierozerwalnie...