Okładka książki - Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia


Ocena: 5.2 (10 głosów)
opis
Nasi dziadkowie często mieli ciągły deficyt kaloryczny, bo jedzenie było zbyt drogie i niedostępne. Dziś mamy nadprodukcję żywności, a mimo tego jemy gorzej niż nasi przodkowie. Nasz dzień zdominowały szybkie przekąski zamiast pełnowartościowych posiłków, jemy w pośpiechu zamiast skupiać całą uwagę na jedzeniu, sięgamy po jak najwięcej jak najbardziej kalorycznych produktów, żeby szybko dodać sobie energii. Wbrew pozorom, to biedne afrykanskie kraje są bliżej odpowiednich wzorców żywienia niż cywilizowana Europa i Ameryka. Ta książka otworzyła mi oczy na problemy, które pojawiły się w ostatnich dziesięcioleciach. Sama przez złe wzorce żywienia borykałam się z wahaniami wagi i problemami zdrowotnymi. Warto sięgnąć po ten szczegółowy i lekkim piórem pisany reportaż, żeby dostrzec problemy i zainspirować się do pozytywnych zmian - są one tylko naszym wyborem, choć trudnym i wymagającym pokładów silnej woli, gdy wokół tyle pokus!

Informacje dodatkowe o Tak dziś jemy. Biografia jedzenia:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2020-03-11
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381296533
Liczba stron: 496
Tytuł oryginału: The Way We Eat Now
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Magda Witkowska
Dodał/a opinię: MissSilly

Tagi: bóg Gotowanie kulinaria itd.

więcej
Zobacz opinie o książce Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Kup książkę Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy