Okładka książki - Taniec z przeszłością

Taniec z przeszłością

Mnogość wątków i splotów wydarzeń, spora gama bohaterów, zawiła przeszłość rodzinna i chęć rozwikłania zagadki. To i jeszcze znacznie więcej odnajdziecie w tej książce. Akcja rozpoczyna się, gdy prababcia Anieli umiera, a ta zaczyna miewać bardzo realistyczne sny. Aniela chce za wszelką cenę dowiedzieć się skąd się biorą te sny i kogo dotyczą. Nie znajduje pomocy u psychologów, dopiero ustawienia rodzinne Hellingera, na które namawia też swoją babkę Renatę, zaczynają odsłaniać rąbek tajemnicy. Dopełnieniem, i tym samym rozwiązaniem zagadki, okażą się stare zapiski prababki i syberyjskiego zesłańca, które trafiają w ręce Anieli po śmierci prababki.Czy Anieli uda się uporządkować sprawy rodzinne, które sięgają tak dalekiej przeszłości i wszystkich członków rodziny ustawić na swoim miejscu? Dodatkowo w powieść wplecione jest mnóstwo innych wątków, które początkowo wydają się być odrębnymi historiami, a jednak na końcu okaże się jak są ze sobą ściśle połączone.To trochę jak podglądanie cudzego życia, konkretnej rodziny na przestrzeni wielu pokoleń. Początkowo spora liczba bohaterów mnie przeraziła i miałam wrażenie, że nie ogarniam całości, jednak brnąć w dalszą lekturę wszystko zaczęło się przecierać. Ciekawe spojrzenie na aspekt przeszłości i tego jaki ma wpływ na przyszłość. Książka utrzymana w klimacie tajemniczości, mroku i ciągłej niepewności. Dobrze się czyta, choć nie można jej zaliczyć do lekkiego czytadła, jakim z założenia miały być książki z serii Leniwej Niedzieli.

Informacje dodatkowe o Taniec z przeszłością:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2013-09-11
Dodał/a opinię: godmyt

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Taniec z przeszłością

Kup książkę Taniec z przeszłością