Okładka książki - Tell me softly

Tell me softly

"Nie było we mnie nic wyjątkowego. A jeśli już, to najwyżej coś mrocznego. Coś niszczącego, co sprawiało, że ludzie robili rzeczy, których potem mieli żałować do końca życia"

Kami, Taylor i Thiago byli kiedyś nierozłączni, ale pewne wydarzenie wszystko zmieniło. Bracia się wyprowadzili, ale jednak nieoczekiwanie siedem lat później wracają. Tylko nic już nie wygląda takie same.

Kami na pierwszy rzut oka wydaje się, że ma idealne życie. Bogata, cheerleaderka, ma chłopak, jest lubiana przez wszystkich i popularna. Ale tak się składa, że to tylko pozory. Jej rodzina? Daleko do prawdziwej rodziny. Jest to wręcz chora rodzina. Matka oczekuje od niej żeby była idealna, cały czas ją kontroluje, wręcz ma być idealną, piękną laleczką i na tym jej zainteresowanie się kończy. Jej stosunki z ojcem są troszeczkę lepsze, ale częściej go nie ma niż jest. Nie ukrywam, że było mi smutno obserwując to w jaki sposób jej rodzina wygląda. Zero zainteresowania, liczy się tylko to co inni pomyślą. Na co dzień zakłada maskę, nikt nie dostrzega tego co jest pod nią.  Czuje głębokie wyrzuty sumienia ze względu na zdarzenie, które miało miejsce kilkanaście lat temu. Nie ukrywam, że dla mnie to było naprawdę bardzo chore, że nie tyle ona uważa, że to faktycznie była jej wina, ale że inni pozwoli jej tak myśleć. A powrót braci Di Bianco powoduje, że wszystko wraca.

Po początkowych rozdziałach bardzo polubiłam Thiago i już myślałam, że zostanie moim ulubieńcem, ale to w jaki sposób zachowywał się w trakcie całej lektury spowodowało, że diametralnie zmieniłam na zdanie na jego temat. Nie polubiłam go. Nienawidzi bohaterki od samego początku i według niego ma do tego podstawy. Dla mnie? Nie ma. Niemiły, wręcz okrutny w słowach. Obwiniać za coś czego nie zrobiła? 10-letnią wówczas dziewczynkę? No, nieraz miałam ochotę nim porządnie potrząsnąć.  Zdecydowanie większą sympatię wzbudził we mnie Taylor. Wprawdzie, początkowo też niechętnie nastawiony do głównej bohaterki, ale dosyć szybko się to zmieniło. Zaczynają znowu się przyjaźnić.

"Większość ludzi mogła sobie gadać, co chciała – nic mnie to nie obchodziło, ale z nim... z nim było inaczej. Byłam przyzwyczajona do zazdrości i jadu. Świat był fałszywy więc zbudowałam wokół siebie ogromny mur. Tyle że Thiago posiadał jakąś szczególną moc, żeby go sforsować i zranić mnie prosto w serce"

Nie ukrywam, że nie zawsze dla mnie trafia motyw trójkątu miłosnego, bo z reguły nie jestem zadowolona z wyboru bohaterki. A tutaj? Byłam ciekawa w jaki sposób się to rozwiąże, bo Kim odkąd pamięta zawsze była zauroczona Thiago. Sama, nie ukrywam, że od początku byłam pewna, że to właśnie on będzie jej wyborem. Tym bardziej, że mimo że chłopak jej nienawidzi to jednak ona dalej jest nim zauroczona. Ale jak okazuje się, że im bliżej przebywa z Taylorem, tym pojawiają się inne uczucia i z pewnością nie jest to przyjaźń. Wszystko się komplikuje. Jeden jej nienawidzi, a z drugiej strony pożąda a drugi? Drugi jest w niej zakochany. Jak to się skończy? Po lekturze wybór był dla mnie oczywisty. Ale jak wybierze bohaterka? Nie da się ukryć, że autorka bardzo dobrze poprowadziła ten wątek, bo tak naprawdę nie wiadomo kogo Kim wybierze. Każda opcja jest możliwa.

W pewnym momencie wszystko się komplikuje i to nie tylko w życiu miłosnym bohaterki, ale również jej życiu rodzinnym i uczelnianym. Niestety, ale z czasem przestała mi się podobać zachowanie głównej bohaterki w relacjach z chłopakami. Najpierw blisko z  jednym, a za chwilę z drugim? Wprawdzie, w żadnym nie jest w związku, nie dzieje się wiele, ale nie lubię takiego czegoś. Do tego to bracia.
Książkę szybko się czyta, jest wciągająca. Pojawia się tu dosyć dużo wątków i w pewnym momencie miałam wrażenie, że będzie tego za dużo, bo rozwój sytuacji na to wskazywał, ale pozytywnie się zaskoczyłam, że jednak nic takiego nie miało miejsca. Chyba, że to dopiero będzie. Z chęcią sięgnę po kontynuację ze względu na to, że mam wiele pytań. Jestem bardzo zainteresowana i ciekawa dalszej historii. Nic nie zostało wyjaśnione, a sama historia została ucięta w momencie wielkiej niewiadomej. Zwłaszcza interesuje mnie wątek Juliana, bo to podejrzana dla mnie postać i jestem ciekawa co za tym wszystkim się kryje.  A przede wszystkim czekam na to, co zrobi dalej Kim, bo mam wrażenie że jest na dobrej drodze do zmiany. Do robienia tego czego naprawdę chce, a nie bo tak wypada czy inni od niej oczekują. Końcówka książki też dosyć zaskakująca, bo jeśli faktycznie od początku czytelnik wie dlaczego relacje pomiędzy rodzinami zostały zerwane to jednak okazuje się, że nie wszystko było wiadome.

Informacje dodatkowe o Tell me softly:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Dimelo
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tell me softly

Kup książkę Tell me softly

Twoja wina
Mercedes Ron0
Okładka ksiązki - Twoja wina

Mercedes Ron Trylogia winnych Tom 2 Twoja wina   75 milionów czytelników na Wattpadzie!   Ich związek nie będzie łatwy. Są przeciwieństwami: wodą...

Trzydzieści zachodów słońca, w których można się zakochać
Mercedes Ron0
Okładka ksiązki - Trzydzieści zachodów słońca, w których można się zakochać

Nikki dorastała na małej wyspie na Bali. Alex wylądował w tej oazie, uciekając z gwarnego Londynu. Jest lekarzem weterynarii, prowadzi zajęcia z jogi i...