Każdy z nas ma jakąś rodzinę, mamę, tatę, a co jeśli pewnego dnia okazuje się że to nie jest nasza prawdziwa rodzina i całe życie żyliśmy w kłamstwie?
Ania w swoje osiemnaste urodziny dostaje tajemniczą przesyłkę od nieznanego nadawcy, po nie udanej imprezie urodzinowej postanawia do niej zajrzeć i wtedy zmienia się jej całe życie. Postanawia oszukać swojego ojca i najbliższym pociągiem udać się na Hel aby odkryć prawdę o sobie i swojej mamie.
Ta historia wciągnęła mnie tak że nie potrafiłam się od niej oderwać, zdecydowana większość książki to historia mamy Ani i jej siostry z młodości która była bardzo zaskakująca i wyjaśniła prawie wszystko. Kiedy opowieść wróciła do czasów obecnych to zabrakło mi jeszcze sceny kiedy to Jaśka i Przemysław wyjaśniają sobie wszystko i postanawiają po latach spróbować jeszcze raz, fajnie by było gdyby taka scena nastąpiła. Szkoda że tak dużo akcji skupiło się na przeszłości a autorka zapomniała o teraźniejszości, czekałam na wyjaśnienia, spotkania po latach i tego jak teraz będzie wyglądać ich życie ale zostało mi jedynie domyślanie się ciągu dalszego.
Cały czas towarzyszyły mi emocje, najczęściej smutku ponieważ żadna z postaci nie miała łatwo, śmierć która tak wpłynęła na życie sióstr zmieniła wszystko, przekreśliła życie ich i ich ojca który popadł w alkoholizm. Gdyby obie potrafiły się wspierać nawzajem na pewno dobrze by na tym wyszły, niestety jedna zazdrosna o drugą stała się zawistna i wydawało że wszystko jej się należy. Ciężko jest powiedzieć stop i przestać być wykorzystywanym przez najbliższych ale czasami tak trzeba i dopiero po czasie widzimy że wyszło nam to na dobre.
Po raz kolejny nie zawiodłam się kolejną książką z mojego ulubionego wydawnictwa i mam nadzieję że tak będzie nadal bo uwielbiam czytać o rodzinnych tajemnicach i bezgranicznej miłości.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2019-05-06
Karolina Radlak
Ania po odnalezieniu w Helu swojej przyszywanej matki postanawia wyjaśnić wszystkie rodzinne tajemnice z przeszłości. Pomoże jej w tym nie tylko Jaśka...
Po brawurowej ucieczce ze średniowiecza Gina i Markus trafiają do 1899 roku. Hel w tym czasie zaczyna zdobywać sławę nadmorskiego uzdrowiska.Nowoczesny...