„Tischner. Rozmowy z mistrzem” autorstwa Wojciecha Bonowicza to zbiór wspomnień, jakimi autor postanowił się podzielić z czytelnikami. Na stronach tej książki zawarł swoje wspomnienia, jako najbliższego współpracownika księdza Józefa Tischnera. Są to niezwykle ciekawe opowieści, anegdoty, które są głębokie, szczere i emocjonalne.
Postać Księdza Józefa Tischnera jest powszechnie znana i szanowana. Dla mnie osobiście był osobą godną podziwu i szacunku, a także pełną radości i sympatii do ludzi. Chętnie czytam o nim, o jego historiach i nauczaniu, gdyż zawsze takie książki pozwalają mi wzbudzić radość, nadzieję, wiarę w lepsze jutro, jak również lepszych ludzi. Tischner z niezwykłym ciepłem potrafił przekazywać swoje nauki, poruszając zarówno trudne tematy, jak i przywołując zabawne anegdoty z życia. Taka właśnie jest ta książka, pokazuje księdza Józefa jako sympatycznego, wspaniałego człowieka, który potrafi rozmawiać zarówno o trudnych tematach, jak i rozbawić innych. To książka, która uczy, inspiruje i dodaje otuchy.
Bonowicz nie tworzy pomnika, ale oddaje głos żywemu człowiekowi – pełnemu pasji, humoru i wewnętrznej wolności. To portret mistrza, który nie narzuca odpowiedzi, ale pomaga zadawać mądrzejsze pytania. W tym tytule znajdziemy podpowiedzi jak szukać głębokich, ale przystępnych refleksji o życiu i duchowości
Ten tytuł wymaga od czytelnika czasu, spokojnego czytania i analizowania, aby zrozumieć głębię, abyśmy mieli czas na analizy i zrozumienie, ale naprawdę jest wart przeczytania!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Małgorzata Styczeń
Jak przeżywać wolność, by była darem, a nie ciężarem? Na czym polega prawdziwe spotkanie? Jak prowadzić rozmowę, by nie zamieniła się w wymianę monologów...