Okładka książki - Tkanki

Tkanki

Tkanki to druga powieść polskiej pisarki na co dzień mieszkającej w Holandii. Jeszcze nie czytałam jej debiutu, ale muszę szybko to nadrobić i przekonać się, czy jest równie udany, co jej druga książka.

Co w fabule? Evi po rozwodzie rodziców zostaje pod opieką matki. Jej samopoczucie z każdym dniem jest coraz gorsze. Matka Evi modli się o to, aby szybko znalazł się dawca serca, dla jej córki. Jednocześnie zdaje sobie sprawę, że aby jej dziecko żyło, musi umrzeć dziecko innej kobiety. Kiedy już powoli tracą nadzieję, przychodzi wiadomość z kliniki, że znalazł się dawca. Evi przechodzi pomyślnie transplantację i dość szybko nabiera sił. Zaczyna uczęszczać do szkoły, widywać się z rówieśnikami. Jednak nie wszystko jest, takie jak przed operacją. Dziewczyna zmieniła poniekąd swój charakter, czy sposób ubierania się. To, co wcześniej lubiła, teraz nie znosi. Śni o dziwnych zdarzeniach, dla których nie ma logicznego wyjaśnienia… ale wszystko do czasu. I dopiero wtedy Chantal zdaje sobie sprawę, iż mimo że jej córka żyje, to w rzeczywistości zaczyna ją tracić. Kobieta na własną rękę szuka rodziny dawcy serca, bo chce się przekonać, czy wraz z przeszczepem serca, Evie dostała w pakiecie także wspomnienia i pewne cechy osobowości dawcy?

„Czekanie na przeszczep serca to tak naprawdę czkanie na czyjąś śmierć”.

Książka wciąga w wir wydarzeń od pierwszej strony. Na początku rozwój wypadków śledzimy z punktu widzenia Evi i jej matki Chantal. Ale z czasem dochodzą nowi narratorzy, którzy wnoszą nowe informacje, ale też wiele skrajnych emocji. Poznajemy ich wszystkich bardzo blisko, mamy możliwość wejść w ich głowy i obserwować ich zachowanie, a także, jak w przypadku głównej bohaterki, zmiany, jakie zachodzą w jej charakterze. Książkę czyta się jednym tchem, choć tempo akcji nie należy do najszybszych. I pomimo iż w połowie domyśliłam się, wielu szczegółów to nadal czytałam z wielkim zainteresowaniem. Finał, mimo iż nie do końca zaskakuje, to rozwiązuje wszystkie niedopowiedzenia i niejasności. I być może daje początek nowej historii??

Mała uwaga. Książka promowana jest jako thriller, uważam jednak, że nie jest to tak do końca jednoznaczne. Ponieważ znajdziemy w niej cząstkę New Adult, literatury obyczajowej, romansu, jak i dramatu i gdzieś tam pomiędzy pojawiają się strzępy thrillera. Osobiście sięgając po typowy thriller, szukam w nim, czegoś, co mną wstrząśnie, przerazi i wywoła dreszcz emocji. Tego tutaj nie znalazłam. Moim zdaniem ta powieść, przez nieodpowiednie przypisanie gatunkowe może nieco stracić w oczach czytelników.

Ogółem jestem zadowolona z tej lektury. Pomysł na fabułę jest oryginalny, przy kreacji bohaterów autorka postawiła na kontrasty, a historię przedstawiła płynnie i nad wyraz naturalnie. Jednak to, co najważniejsze, to że ta historia uświadamia nam, jak zasadnicze jest, aby ludzie wyrażali zgodę na przeszczep organów po śmierci. W ten sposób można uratować czyjeś życie.

Informacje dodatkowe o Tkanki:

Kup książkę Tkanki

Czuły punkt
Dominika van Eijkelenborg0
Okładka ksiązki - Czuły punkt

To był piękny, upalny majowy wieczór. Weronika szła ulicą, szczęśliwa i zakochana. Nie przestraszyła się, kiedy usłyszała, jak ktoś otwiera drzwi samochodu...

Kiedy będziemy deszczem
Dominika van Eijkelenborg0
Okładka ksiązki - Kiedy będziemy deszczem

PRZEPIS NA DOBRY THRILLER TO KŁAMSTWA I NIEDOPOWIEDZENIA, POCZUCIE WINY I WSTYD, GORYCZ I SŁODYCZ Cokolwiek robi, gdziekolwiek jest, czuje, że jego oczy...