Okładka książki - To był nasz dom

To był nasz dom

Wyobraź sobie dzień jak każdy inny. Za sobą masz przeprowadzkę i pierwsze porządki. Dom jest wiekowy, ale piękny, klimatyczny i położony na odludziu. Pewnego dnia słyszysz pukanie do drzwi. W domu jesteś sam/-a, a podejmowanie decyzji nigdy nie było Twoją mocną stroną. Za drzwiami widzisz mężczyznę z rodziną. Twierdzi, że wychowywał się w tym domu, a możliwość pokazania dzieciom miejsca, gdzie spędził dzieciństwo, jest jego wielkim marzeniem. Intuicja podpowiada Ci, żeby zatrzasnąć im drzwi przed nosem, ale niewinny widok dzieci i przekonujący głos mężczyzny… sprawiają, że wpuszczasz ich do środka. A jednak gdzieś w głębi głowy pojawia się szept: oni już nigdy stąd nie wyjdą.

Co dostaniesz? Thriller psychologiczny i powieść grozy w jednym. Klaustrofobiczną i gęstą atmosferę. Izolację bohaterów. Niepewność. Ciągłe poczucie zagrożenia. DOM, który staje się labiryntem Twoich lęków, a izolacja katalizatorem paranoi.

EVE. Rozdarta między rozsądkiem a emocjami. To z jej perspektywy obserwujemy cały chaos i nierzeczywistość.
CHARLIE. Partnerka Eve, która jest częścią tej stabilnej i bezpiecznej strefy opowieści. Ale czy na pewno?
THOMAS FAUST. Enigmatyczny intruz. Świetnie balansujący między pozorami normalności a manipulacją. A jego rodzina? Kim oni są? Ofiary? Wspólnicy? Świadomi swoich czynów? Wytwory? …

Prosta forma, która zaskakująco mocno działa na wyobraźnię. Napięcie budowane jest poprzez klaustrofobiczne opisy i obrazy niesprzyjającej natury. Narracja jest przerywana wstawkami zawierającymi dokumenty, wycinki z gazet, wpisy z forów i akta, co dodatkowo wzbogaca historię oraz sprawia, że czytelnik czuje się, jakby znalazł się w jednym z pomieszczeń domu razem z bohaterami.

DOM. Niczym żywy organizm z duszą, a jego „mieszkańcy” odwzorują każdy z Twoich lęków.
NATURA. Pogłębiająca izolację, zamyka niczym w pułapce... swoich myśli i emocji.
ZNIKNIĘCIA. W jednej chwili masz wszystko, a w drugiej… tracisz wszystko, co dawało Ci poczucie jakiejkolwiek stabilności.

W jednym zdaniu? Ja bawiłam się świetnie. Czytałam z kartką i długopisem, rozwiązując zagadki i szukając podpowiedzi w załączonych materiałach. Wielu nie udało mi się rozszyfrować, więc część szyfrów pozostanie dla mnie tajemnicą. To książka idealna dla osób, które szukają uczucia niepokoju i osaczenia, a także mrocznego klimatu. Opowieść o naruszeniu granic, strachu, manipulacji oraz zagubieniu w czasie i przestrzeni.Czyta się ją szybko, dzięki czemu świetnie sprawdzi się, jeśli szukasz czegoś na jeden wieczór.

Pełna recenzja na Instagramie @tropemciszy

Informacje dodatkowe o To był nasz dom:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-03-26
Dodał/a opinię: Paulina Rudnicka-Kępa

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce To był nasz dom

Kup książkę To był nasz dom

Wychowana w religijnym domu nie miała nigdy problemu z modlitwą. Jednak prawie od dziesięciu lat nie odmawiała jej przed posiłkiem.

Dobrowolny kontakt z tym, czego się boisz, to najlepszy sposób na przezwyciężenie strachu.

Więcej cytatów z tej książki

To był nasz dom
Marcus Kliewer0
Okładka ksiązki - To był nasz dom

Kiedy już wejdą, nigdy nie wyjdą... Eve i jej dziewczyna Charlie zamieszkały w starym domu, na malowniczym wzgórzu otoczonym lasem. Pewnego zimowego...