Tradycje kulinarne Japonii

Ocena: 4 (1 głosów)
opis
JAPONIA OD KUCHNI Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, chyba nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Ale co tak naprawdę wiemy o kulinariach Kraju Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni. Zacznijmy od tego, że to nie jest książka z przepisami. Wprawdzie dowiadujemy się tego, co składa się na poszczególne dania, jednakże to nie o prezentację ich przygotowywania chodziło znanej autorce orientalistce, której pasją jest właśnie Japońska kultura - szczególnie kulinarna - a o omówienie ogółu tematu. Cofając się wstecz do najdawniejszych czasów, Magdalena Tomaszewska-Bolałek snuje intrygującą opowieść o powstawaniu i kształtowaniu się kuchni. Jej korzeniach i wpływach. Oraz specyficznej kulturze, która zdołała sobą nasycić nawet jedzenie. Jeśli Japonia to ryż, prawda? Jednoznaczne skojarzenie kulinarne, ale czy to on stanowi podstawę żywienia? A co z tak popularnym na całym świecie sushi - jak długo jest ono na japońskich stołach i skąd się wzięło? A zupa miso? Co wiemy na przykład o tamtejszych słodyczach? A o jakich kwestiach w ogóle nie mamy pojęcia? ,,Tradycje kulinarne Japonii" wydają się być pozycją dość niewielką, liczą sobie w końcu niespełna dwieście stron, ale trzeba jej oddać to, że jest przy tym książką bardzo wyczerpującą. I nie zanudzającą odbiorcę nadmiarem faktów. Treściwa w swej prostocie i ważna - to w końcu pierwsza taka publikacja na polskim rynku, znakomita zarówno dla miłośników Japonii, jak i ludzi fascynujących się kuchnią w ogóle. Oczywiście obok opisów kulinarnej historii nie zabrakło także porcji zdjęć ją uzupełniających. Japońskie jedzenie charakteryzuje się bowiem niezwykłą ilością barw i można wręcz powiedzieć, że widowiskowością. Wprawdzie fotografii nie jest w ,,Tradycjach..." szczególnie wiele, ale dają nam pewien obraz tematu i szansę na zobaczenie rzeczy, których w naszym kraju nie spotyka się na co dzień. A zatem jeśli fascynujecie się zarówno kulinariami, jak i Krajem Kwitnącej Wiśni, sięgnijcie koniecznie. Warto poznać ten świat i te samki. I aż nie chce się poprzestać tylko na czytaniu o nich - kuchnia jest przecież po to, by rozkoszować nią podniebienie, a odkrywanie nowych smaków to jeden z jej uroków. Czytanie o nich natomiast to całkiem dobry wstęp do przygody, nie sądzicie? Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/11/15/tradycje-kulinarne-japonii-magdalena-tomaszewska-bolalek/

Informacje dodatkowe o Tradycje kulinarne Japonii:

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 83-60740-00-3
Liczba stron: 174
Dodał/a opinię: wkp

więcej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Tradycje kulinarne Japonii

Kup książkę Tradycje kulinarne Japonii

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Inne książki autora
Tradycje kulinarne Korei
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Tradycje kulinarne Korei

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie...

Tradycje kulinarne Szwecji
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Tradycje kulinarne Szwecji

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów - to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska
Znajdziesz mnie wśród chmur
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy