„Transakcja” Piotra Gajdzińskiego to szósty tom serii o Rafale Terleckim, dziennikarzu, który nieustannie wplątuje się w najniebezpieczniejsze polityczne i szpiegowskie intrygi. Autor po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć thrillery, które są nie tylko dynamiczne, ale również niezwykle realistyczne i niepokojąco aktualne.
Fabuła rozpoczyna się od nagłego „przebudzenia” rosyjskiego oficera, niegdyś zwerbowanego przez UOP tuż przed wycofaniem wojsk sowieckich z Polski. Po latach ciszy zaczyna on przekazywać alarmujące informacje o przygotowaniach Chin do globalnej konfrontacji. Zbyt idealnie, zbyt nagle – nic dziwnego, że polskie służby podejrzewają prowokację. Pojawia się pytanie, czy to gra wywiadów, czy rzeczywiste ostrzeżenie, które może zmienić bieg wydarzeń na świecie.
Do sprawy zostaje wciągnięty Rafał Terlecki. Jego dziennikarska dociekliwość znów staje się bronią – i zagrożeniem. Trop prowadzi do ukrytego podziemnego schronu zbudowanego przez Rosjan oraz siatki agentów, którzy nigdy nie przestali działać. Im dalej w śledztwo, tym większy ciężar prawdy – prawdy, która może okazać się bardziej przerażająca niż jakakolwiek dezinformacja.
Bohaterowie w „Transakcji” są wyraziści, pełni napięć wewnętrznych i moralnych dylematów. Terlecki jak zawsze łączy w sobie niepokój, determinację i ironię, ale tym razem musi mierzyć się z przeciwnikiem o wiele silniejszym i bardziej nieprzewidywalnym. Emocje podczas lektury są intensywne – od nieustannego napięcia, przez ciekawość, aż po poczucie realnego zagrożenia. Gajdziński świetnie gra na aktualnych społeczno-politycznych lękach, sprawiając, że czytelnik momentami zadaje sobie pytanie, gdzie kończy się fikcja, a zaczyna rzeczywistość.
„Transakcja” to mroczny thriller szpiegowski, idealny dla czytelników ceniących inteligentne, wielowątkowe fabuły, dynamiczną akcję i intrygi wywiadów. Odpowie zarówno fanom serii, jak i osobom, które dopiero chcą sięgnąć po twórczość autora.
To intensywna, wciągająca opowieść o władzy, manipulacji i rozgrywkach, które toczą się poza światłem reflektorów. Gajdziński po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać historie, które trzymają w napięciu do ostatniej strony – i pozostają w głowie jeszcze długo po odłożeniu książki. Polecam każdemu, kto lubi literaturę pełną adrenaliny i niepokojącego realizmu.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-11-26
Małgorzata Styczeń
Do Wolsztyna, niewielkiej miejscowości w zachodniej Wielkopolsce, na zjazd z okazji rocznicy matury przyjeżdża dziennikarz Rafał Terlecki. Paweł Zdanowski...
„Oto idzie cholerne Imperium Brytyjskie!” – krzyknął na widok Winstona Churchilla jeden z robotników. Taką charyzmę – a także wizję...