Okładka książki - Transakcja

Transakcja

Mroczny thriller szpiegowski. Historia, polityka i bezwzględna gra wywiadów splatają się w śmiertelnie groźną intrygę.

Tuż przed wycofaniem wojsk sowieckich z Polski Urząd Ochrony Państwa werbuje młodego rosyjskiego oficera. Po latach milczenia ten nagle się uaktywnia i zaczyna przekazywać informacje o przygotowaniach Chin do globalnej konfrontacji. Polskie służby podejrzewają prowokację, która może zmienić układ sił na świecie.

Do gry zostaje wciągnięty Rafał Terlecki - dziennikarz niezależnej stacji telewizyjnej. Jego śledztwo prowadzi do podziemnego schronu zbudowanego przez Rosjan i do siatki agentów, którzy wciąż działają w Polsce. Wkrótce staje się jasne, że prawda jest dużo bardziej niebezpieczna, niż można było kiedykolwiek przypuszczać.

Kto rozdaje karty w tej grze?

Informacje dodatkowe o Transakcja:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-11-26

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Transakcja

Opinie o książce - Transakcja

Piotr Gajdziński autor powieści sensacyjnych, biograficznych słynie z tego, że tworząc, dalszy ciąg losów bohaterów potrafi wydobyć z nich coś, czego ja jako ich odbiorca nie mogę odgadnąć, jak się potoczą i na co tym razem muszę być przygotowana, bo ciągle się coś u nich w życiu zawodowym i prywatnie ma nieoczekiwanie miejsce. Nie byłoby nic dziwnego w tym wszystkim, gdyby przygody autor Piotr Gajdziński nie rozpoczął od Rafała Terleckiego głównego bohatera powieści kryminalnej w książce pt.'' Transakcja''. Każdy z występujących w czytanej przeze mnie książce bohaterów jest jakiś, ale z czasem prowadzi niebezpieczną grę, działa nie sam, ale z udziałem kolegów po fachu, oczekując wciąż to od siebie czegoś, o czym nie zawsze chcą powiedzieć. Uważam, że są oni wobec siebie nieufni, gdyż czują, że wokół króluje manipulacja powodująca wiele zmian, lecz należy dzielnie natrafić na tego kogoś, komu zależy na stworzeniu niewygodnych sytuacji, od których można przyczynić się do utraty życia i mieć plamy na honorze w zależności od pełnionej funkcji zawodowej. Czy na podstawie zamieszczonych 47 rozdziałów można zorientować się, czy coś z nich wynika, czy autor sprytnie opisał zarys tego, co ma się ten czas wydarzyć? Ponowne powroty do poznanych wcześniej bohaterów sprawiają, na ogół bardzo różne odczucia powodując to, że nie wiemy, czego mamy się spodziewać po ich zachowaniu i czym nas mogą jeszcze zaskoczyć nowi bohaterowie, o ile będą
„Transakcja” Piotra Gajdzińskiego to już szósty tom cyklu z Rafałem Terleckim w roli głównej. Myślę jednak, że jeśli ktoś nie zna poprzednich części, to można książkę przeczytać jako odrębną całość, lecz zdecydowanie lepiej czyta się i poznaje bohaterów trzymając się kolejności wydanych części.Zarówno "Transakcja", (jak zresztą i cały ten cykl) to thriller szpiegowski, wciągający od pierwszych stron, trudno oderwać się od lektury. Autor znakomicie czuje się w tym klimacie szpiegów i wywiadu, a także rewelacyjnie buduje historię, w której łączy fakty historyczne i bieżące wydarzenia z fikcją literacka. Chwilami nawet wręcz łatwo się można pogubić w tym, gdzie kończą się fakty a gdzie zaczyna fikcja... "Terlecki zajmował się teraz publicystyką. Po latach robienia reportaży, również takich, które zyskały spory rozgłos, porzucił ten forsowny gatunek. Miał już swoje lata i niewielką ochotę na tropienie zagadek, ślęczenie nad dokumentami i spotykanie się z informatorami w jakichś zaplutych pubach, w których zapach skwaśniałego piwa walczył o lepsze ze smrodem uryny.Choć ostatnio zaczął do tego tęsknić."Jakby w tym samym momencie Rafał Terlecki otrzymuje nietypową propozycję od rodzimych służb wywiadowczych.Trzydzieści lat wcześniej polski wywiad zwerbował młodego radzieckiego oficera, lecz gdy wojska sowieckie wycofały się z naszego kraju, młody Rosjanin również zniknął, nie było z nim kontaktu przez wiele lat. Jednak niedawno
Avatar użytkownika - beatazet
beatazet
Przeczytane:2025-11-27, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2025,

„Transakcja” Piotra Gajdzińskiego to niezwykle wciągający thriller szpiegowski, który od pierwszych stron pokazuje, że autor doskonale rozumie reguły gry wywiadów, mechanizmy politycznych napięć oraz skomplikowaną, nierzadko mroczną naturę współczesnego świata. To książka, która łączy w sobie wartką akcję, świetnie nakreślonych bohaterów oraz atmosferę narastającego zagrożenia, sprawiając, że trudno się od niej oderwać.

Punktem wyjścia jest jeden z najbardziej interesujących momentów w najnowszej historii Europy – wycofywanie wojsk sowieckich z Polski. Gajdziński wykorzystuje tę historyczną cezurę nie jako tło, lecz jako punkt zapalny dla wieloletniej operacji wywiadowczej, której konsekwencje rozciągają się na współczesność. UOP werbuje młodego rosyjskiego oficera, a jego nagłe uaktywnienie po latach milczenia staje się początkiem intrygi, która z czasem przybiera globalny wymiar. Informacje o przygotowaniach Chin do konfrontacji powodują, że polskie służby muszą zmierzyć się z dylematem: trafił im się cenny informator czy też padły ofiarą perfekcyjnie przygotowanej prowokacji?

To właśnie nieustanne balansowanie między prawdą a manipulacją, między faktem a dezinformacją, stanowi o sile „Transakcji”. Gajdziński prowadzi fabułę w sposób pewny, konsekwentnie zwiększając stawkę i nie pozwalając czytelnikowi poczuć się zbyt komfortowo. Każdy trop może być fałszywy, każdy sygnał – częścią większej gry, a bohaterowie, choć ambitni i inteligentni, często sami nie wiedzą, komu mogą zaufać.

Wprowadzenie do fabuły Rafała Terleckiego, dziennikarza niezależnej telewizji, nadaje całości dynamiki i świeżego spojrzenia. Jego obecność sprawia, że historia nie zamyka się jedynie w hermetycznym świecie służb specjalnych – otwiera się także na perspektywę kogoś, kto wchodzi w tę rzeczywistość z zewnątrz, kierując się nie polityką, lecz potrzebą prawdy. Jego śledztwo prowadzi go do podziemnego schronu zbudowanego przez Rosjan i sieci agentów wciąż aktywnych w Polsce, a każde nowe odkrycie podnosi napięcie i buduje atmosferę nieuchronnej katastrofy.

Autor umiejętnie dawkuje informacje. Napięcie narasta powoli, lecz konsekwentnie, a gdy wydaje się, że znamy odpowiedź, Gajdziński podrzuca nowy element układanki. Świetnie wypadła także warstwa geopolityczna – sugestie dotyczące działań Chin, rosyjskich prowokacji i roli polskich służb nadają historii autentyczności, a jednocześnie nie przytłaczają czytelnika nadmiarem szczegółów. To thriller, który szanuje inteligencję odbiorcy, ale nie próbuje jej przytłaczać.

Największym atutem „Transakcji” jest jednak to, że autor przedstawia świat służb specjalnych jako przestrzeń, w której nie ma bohaterów bez skazy. Każda decyzja ma swoją cenę, a prawda często bywa bardziej niebezpieczna niż najbardziej wyrafinowana manipulacja. Pytanie „kto rozdaje karty w tej grze?” – przewija się przez całą książkę i długo nie daje czytelnikowi spokoju.

„Transakcja” to bardzo udany thriller: mroczny, inteligentny i trzymający w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Piotr Gajdziński udowadnia, że potrafi zbudować intrygę na najwyższym poziomie, a jednocześnie zachować klarowność i tempo, dzięki którym książka pozostaje niezwykle przystępna i angażująca. To lektura, która zostaje w pamięci i skłania do refleksji nad tym, jak kruche są granice między polityką, intrygą a prawdziwym zagrożeniem. Gorąco polecam.

Rosyjski agent Wadim Kuzniecow zostaje zwerbowany przez UOP tuż przed ostatecznym wycofaniem się wojsk radzieckich z Polski. Po latach bezczynności agent nagle zaczyna informować o zmasowanych działaniach Chin w kierunku globalnego konfliktu. Trudno stwierdzić, na ile to prawda, na ile prowokacja. Zaniepokojony tym pułkownik Kubasiński wciąga do sprawy dziennikarza Rafała Terleckiego, który, a przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie, miał nadzieję na zawodowy spokój i zamierzał przystopować ze swoimi brawurowymi śledztwami dziennikarskimi. No ale gdy Rafał poczuje dziennikarski zew, nic nie może go powstrzymać. Niestety, to kolejne trudna sprawa, a tropy prowadzą w kierunku niebezpiecznej i skomplikowanej prawdy, która może zburzyć dotychczasowy porządek świata.

W kolejnej, szóstej już odsłonie cyklu z Rafałem Terleckim, Gajdziński kreśli niepokojąco realny scenariusz przyszłości. Zręcznie i wiarygodnie miesza fikcję literacką z rzeczywistymi wydarzeniami, na znanych faktach historycznych opierając trzon historii. Zadaje też, czasem wprost, czasem między wierszami wypowiedzi bohaterów, wiele trafnych pytań o bliską przyszłość Europy Środkowej. Czy możemy ufać  Zachodowi? Czy polityka Trumpa faktycznie jest pokojowa? Do czego naprawdę dąży przywódca Rosji? Czy nasze poczucie bezpieczeństwa rzeczywiście jest tak kruche?

Nie jestem fanką powieści sensacyjnych, ale książki Gajdzińskiego czytam z zapartym tchem, mimo że, a zwłaszcza ostatnie tomy cyklu, mocno rujnują mój z trudem budowany spokój w związku z bieżącymi wydarzeniami. W moim odczuciu Gajdziński jest mistrzem realistycznego thrillera szpiegowskiego. Rozległa wiedza historyczna i imponująca znajomość współczesnej polityki owocują autentycznymi i porywającymi fabułami. Nie bez znaczenia jest też postać Rafała Terleckiego, którego polubiłam od czasu Sierocińca Janczarów. To bardzo prawilny dziennikarz, dla którego dotarcie do prawdy jest sprawą nadrzędną. Jest nieustępliwy, nieustraszony i niedający się skorumpować. Gdybyż jeszcze tyle nie pił, byłby to mężczyzna wprost idealny :)))

To powieść dla ludzi o mocnych nerwach i psychice, umiejących filtrować informacje i mających pewien dystans do rzeczywistości, więc jeśli się nie boicie poznać potencjalnych scenariuszy przyszłości, to sięgajcie po Transakcję. 100% akcji, niepokoju i szpiegowskiego klimatu dostaniecie w pakiecie.

Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji
Piotr Gajdziński0
Okładka ksiązki - Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

Cała prawda o złotej epoce gierkowskiej. Edward Gierek doszedł do władzy po odsunięciu przez towarzyszy z Biura Politycznego KC PZPR Władysława Gomułki...

Szczurzy szlak
Piotr Gajdziński0
Okładka ksiązki - Szczurzy szlak

W wypadku samochodowym u podnóża austriackich Alp ginie pracownik wiedeńskiego Muzeum Historii Sztuki, który kilka minut wcześniej oświadczył profesorowi...