Okładka książki - Trup w wannie

Trup w wannie

Kryminał retro - jesteście na tak czy na nie?
Z reguły ten gatunek do mnie nie przemawia… trudno mi odnaleźć się w czasach, w których dzieje się akcja, dodatkowo język i słownictwo, którym posługują się autorzy momentami wręcz mnie odpycha od śledzenia dalszych losów bohaterów, ale ta historia zaskoczyła mnie kompletnie już od pierwszej strony!

Londyn, lata trzydzieste XX wieku. W domu cenionego architekta, a właściwie w łazience, a mówiąc jeszcze dokładniej w wannie 😉 zostają znalezione zwłoki. Jedynym przedmiotem przy ciele ofiary są binokle. Kim jest owy zamordowany? Czy to ciało finansisty, który ostatniej nocy przepadł bez wieści?

Oprócz oficjalnego śledztwa swoją własną sprawę prowadzi lord Peter Wimsey, prywatny detektyw, a dodatkowo dżentelmen, człowiek bystry, inteligentny i obdarzonym niesamowitym poczuciem humoru.
I to właśnie humor jakim raczy czytelnika szanowny lord Wimsey sprawił, że pokochałam te historię od samego początku. W końcu trafiłam na dowcip, który mi odpowiadał 🙂 Nie popłakałam się ze śmiechu, bez przesady, ale sposób wypowiedzi bohaterów skutkował większą lekkością w odbiorze i sprawił, że chciałam się z nimi zakumplować 🙂

Nie oczekujcie wirującej i szybkiej akcji, tu dzieje się wszystko niespiesznie, panowie mają czas, żeby dokładnie wszystkie kwestie przedyskutować, ale robią to w taki miły sposób, że ani przez moment nie odczujecie znużenia.

Dodatkowo cała intryga jest znakomicie przemyślana, mogłoby się początkowo wydawać, że jest prosta i sprawa z marszu będzie rozwiązana, nic bardziej mylnego. Powiem tylko tyle - dzieje się! 🙂

Przyznaje, że wcześniej nie słyszałam o autorce, która razem z Agathą Christie była gwiazdą Międzywojennej Epoki Kryminałów. Co za FAUX PAS!!!! 🙈
Już teraz czekam na kolejne wznowienie, Zastępy świadków - tu Lord Peter Wimsey, znów będzie na tropie 😉

Informacje dodatkowe o Trup w wannie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-06-01
Dodał/a opinię: etiudyliterackie

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Trup w wannie

Kup książkę Trup w wannie

- Nie należy wyciągać wniosków zbyt pospiesznie.- Zbyt pospiesznie? Ale ty się ku nim czołgasz, i to tyłem! Gdybyś złapał kota unurzanego po wąsy w śmietanie, upierałbyś się, że można sobie wyobrazić, że gdy kot zanurzał głowę w dzbanku, ten był już pusty.

Stawiam dziesięć do jednego, że widząc mój surdut, weźmie mnie za przedsiębiorcę pogrzebowego.

Więcej cytatów z tej książki

Zastępy świadków
Dorothy L. Sayers0
Okładka ksiązki - Zastępy świadków

Agatha Christie i Dorothy L. Sayers - gwiazdy międzywojennej złotej epoki kryminałów ,,The Guardian" Seria kryminałów kultowej brytyjskiej autorki...