Okładka książki - Trup w wannie

Trup w wannie

Lekka, kryminalna komedia. Brzmi ciekawie? No dla mnie zasadniczo nie, bo niezbyt często sięgam po takie powieści. Dlaczego? Zazwyczaj dlatego, że po pierwsze są dość naciągane, a po drugie po prostu mnie nużą. Z powieścią Dorothy L.Sayers było z lekka inaczej, bo nie tyle zaciekawił mnie tytuł co porównanie przez „The Guardian” autorki do innej, lubianej przeze mnie autorki - Agathy Christie i nazwanie jej gwiazdą międzywojennej złotej epoki kryminałów. Dość ciekawe … a czy faktycznie tak może być?

Szanowany architekt znajduje w swojej wannie nagie zwłoki. Jedyną wskazówką są pozostawione na miejscu zbrodni eleganckie binokle.
Policja ustala, że ciało należy do finansisty, który poprzedniej nocy zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach. Dość szybko okazuje się jednak, że sprawa nie jest tak prosta, jak mogłaby się wydawać. A nic nie intryguje lorda Petera Wimseya bardziej niż trudne do rozwikłania zagadki.

Wraz z przyjaciele ze Scotland Yardu i niezastąpionym lokajem Bunterem lord Wimsey rozpoczyna karierę detektywa amatora.
Wciągająca intryga kryminalna, uroczy bohater, humor i świetnie odmalowane realia życia brytyjskiej socjety lat trzydziestych XX wieku.

Powiem tak - dawno nie bawiłam się tak dobrze przy jakiejś powieści. I choć wiem, że na ogół ten typ tak ma, to jednak nie każda lekka komedia kryminalna potrafi czytelnika nie tylko zaciekawić, ale także rozweselić i w pewnym sensie zachwycić.
Utrzymana w lekkim stylu fabuła sprawia, że książkę czyta się szybko i przyjemnie. Dialogi jakie serwuje nam tu autorka są w pełni dopracowane, ciekawe oraz … rozbrajająco komiczne. Przyznam się, że podobało mi się to.
Postacie jakie autorka nam tu stworzyła to osoby dość ciekawe, pełne charakteru, uszczypliwe i dociekliwe jednocześnie do granic. Dodatek czarnego humoru tutaj sprawia, że klimat tego kryminału z lekka jest wyczuwalny, ale bez przesady. Książka należy raczej do tych z serii lekkich, nie znajdziecie tu brutalnych scen czy wulgaryzmów. Trzeba by tu te docenić język jakim posługuje się nasza autorka : jest on dość lekki, ale miejscami też bardziej wyszukany, co sprawia, że łatwiej nam się w tamte czasy przenieść i zrozumieć bardziej całą przedstawiona nam tu historię.

„Trup w wannie” Dorothy L.Sayers to niesamowicie wciągająca komedia kryminalna, w której znajdziecie wiele wątków nie tylko kryminalnych, ale także humorystycznych, którą niesamowicie szybko i z wielkim zaciekawieniem się czyta oraz którą z pewnością mogę Wam polecić. A porównanie z Agatą Christie jest całkowicie zasłużone!

Polecam!

Informacje dodatkowe o Trup w wannie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-06-01
Dodał/a opinię: Anna Szymczak

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Trup w wannie

Kup książkę Trup w wannie

Gdy kochankowie biorą się w objęcia, wydaje się, że cały świat milknie i słychać już tylko ich oddechy.

- Nie należy wyciągać wniosków zbyt pospiesznie.- Zbyt pospiesznie? Ale ty się ku nim czołgasz, i to tyłem! Gdybyś złapał kota unurzanego po wąsy w śmietanie, upierałbyś się, że można sobie wyobrazić, że gdy kot zanurzał głowę w dzbanku, ten był już pusty.

Więcej cytatów z tej książki

Zastępy świadków
Dorothy L. Sayers0
Okładka ksiązki - Zastępy świadków

Agatha Christie i Dorothy L. Sayers - gwiazdy międzywojennej złotej epoki kryminałów ,,The Guardian" Seria kryminałów kultowej brytyjskiej autorki...