*współpraca reklamowa*
Przepadłam dla tej historii kiedy była na wattpadzie, dlatego też wyczekiwałam jej wydania, bo chciałam przeżyć tą przygodę jeszcze raz. Ta książka jest dość nietypowa jeśli biorąc pod uwagę inne historie autorki. To nie jest po prostu romans, bo tutaj dość mocno odznaczają się elementy kryminału a nawet thrillera. To złożona opowieść, która zabiera nas do mglistej Szkocji, gdzie nie do końca możemy być pewni co jest prawdą, a co tylko złudzeniem.
Małe miasteczko w Szkocji, miejsce gdzie panuje raczej cisza i spokój, a młodzi ludzie raczej decydują się na wyprowadzkę, albo żeby zmienić klimat, albo żeby mieć szersze perspektywy na rozwój. Hope jednak nigdy nie chciała opuszczać tego miejsca, od zawsze przywiązana do tego miejsca, przyjmuje spadek po dziadkach i rozpoczyna swoją działalność. Od lat kobieta żyje w na pozór szczęśliwym związku, lecz Anthony staje jej się coraz bardziej obcy. Mężczyzna od jakiegoś czasu źle ją traktuje, a Hope coraz częściej myśli o rozstaniu. Splot wielu powiązanych ze sobą wydarzeń sprawia, że dziewczyna podejmuje ostateczną decyzję. Niedługo później Anthony najprawdopodobniej zostaje zamordowany, a podejrzenia padają właśnie na Hope. Na pomoc zaś rusza Emmet, który po latach wraca do miasteczka by wszytko wyjaśnić i odzyskać ukochaną.
Jak już wspominałam ta książka jest inna, różni się od tych wszystkich romansów, którymi raczy nas autorka. Ta historia to swego rodzaju gatunkowy mix, ale też opowieść bardzo złożona, tajemnicza, gęsta, może nawet nieco mroczna. W tej historii autorka pokazuje nam swoją nową twarz, zwraca się w kierunku kryminału, a mi to się bardzo podobało. Jaż niemal na samym początku możemy poczuć nietypową atmosferę, która z każdą strona coraz bardziej się zagęszcza. Wiemy, ze nic nie wiemy, a nieco później już w ogóle nie wiemy czy to co się dzieje jest prawdą czy snem. Podobnie jak Hpoe możemy poczuć niepewność i zagubienie, stajemy w samym centrum nieprzyjemnych wydarzeń, które mocno doświadczają naszą bohaterkę. Kiedy fabuła wchodzi w te aspekty kryminalne robi się jeszcze ciekawiej, a napięta relacja pomiędzy Hope i Emmetem nie koniecznie sprzyja temu, w jakie tory wchodzi śledztwo.
Wątki romantyczne i kryminalne idą tutaj razem ramię w ramię, panuje tutaj moim zdaniem równowaga. Wątki romantyczne są raczej chłodne, bardzo szybko uświadamiamy sobie, że w tej relacji coś poszło nie tak, a później poznajemy różne wersje tej samej historii, dążymy do tego by poznać prawdę. Spotkanie po latach, druga szansa, delikatne enemies to lovers, slowburn, manipulacje i intrygi to tylko cześć tego, czego możecie się tutaj spodziewać. Ta relacja rozwija się w cieniu "tragedii", Hope pomimo swojej niechęci nie ma wyjścia i musi zaufać Emmetowi, zaczynają działać wspólnie, a mężczyzna jest gotowy na wszytko by pomóc. Oboje dokonują szokujących odkryć, które zmieniają wszystko, przekonują się też, że wszytko co się wydarzyło było misternie stworzoną iluzją.
Uwielbiam tą książkę, jest ona jedną z moich ulubionych historii autorstwa Natalii. To połączenie gatunków, ta zagadka, ta ciężka i napięta do granic możliwości atmosfera, przegenialna manipulacja i intryga, do tego oczywiście spora dawka emocji, świetne motywy, no i lekkie pióro autorki, i mamy historię bardzo dobrą, moim zdaniem nawet rewelacyjną, od której nie można się oderwać. To coś innego w wykonaniu Natalii, to lektura moim zdaniem warta uwagi i polecenia, kusi nie tyko oryginalną i wielowątkową fabułą ale też cudownym wydaniem. Ze swojej strony zachęcam do lektury.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2026-03-24
Aleksandra Iwanek
Kiedy podczas jednej z samotnych wypraw Amelia Mills wraca do swojego kampera, odkrywa, że została okradziona z pieniędzy i zapasów żywności. W dodatku...
Nie zawsze milczenie oznacza spokój, a krzyk chaos. Świat nie jest też jedynie czarny albo biały, a rzeczy, które na pozór wydają się błahe, dla niektórych...