Fachowiec od brudnej roboty, „3 sekundy” i „3 minuty”, Anders Roslund, Börge Hellström, tłumaczenie Wojciech Łygaś
Niektórym z nas wydaje się, że praca agenta do zadań specjalnych to wielka przygoda, posługiwanie się nowoczesnymi technologiami do walki ze złem, a na końcu gloria i chwała. Nie znam tej branży, ale życie Pieta Hoffmanna całkowicie zaprzecza tej definicji. Piet jest tajnym współpracownikiem sztokholmskiej policji. W ramach nowej operacji trafia do więzienia z dobrze spreparowanym życiorysem. I chociaż wydaje się, że dobrze się zabezpieczył, na wypadek, gdyby coś poszło nie tak, to jednak sprawy przyjmują fatalny dla niego obrót. Zdradzony przez swoich przełożonych, otoczony przestępcami, którzy marzą o jego śmierci. A pięknie spreparowany życiorys staje się dla władz pretekstem do wydania na niego usprawiedliwionego wyroku śmierci. Jak to jest, kiedy znikąd nie ma ratunku? Czy można się jakoś uchronić przed tym, co nieuniknione? Ewert Grenis to jeden z tych policjantów, którzy nigdy nie odpuszczają. I bardzo nie lubi, kiedy ktoś próbuje nim manipulować. Po czyjej stanie stronie w walce między władzą a Pietem? Czy Hoffmannowi uda się przechytrzyć system, czy już przez całe życie będzie tylko uciekał przed tymi, którym się naraził? Polecam lekturę tej książki z całego serca, bo dawno nie przeczytałam nic tak dobrego! Razem z bohaterem przeszłam przez złość, poczucie beznadziejności oraz żądzę zemsty.
Równie mocno zachęcam do lektury drugiego tomu „3 minuty”. Akcja równie mocno trzyma w napięciu. A brudne rozgrywki władz okazują się być tak samo brudne na całym świecie.
Za udostępnienie egzemplarzy obu książek dziękuję Wydawnictwu Albatros :)
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2019-07-17
Tytuł oryginału: Three seconds
Tłumaczenie: Wojciech Łyga
kreatywnieczytam
Piet Hoffmann jest najlepszym tajnym współpracownikiem szwedzkiej policji, ale tylko jeden człowiek wie o jego istnieniu - oficer prowadzący, Erik Wilson...