Okładka książki - Tupac Shakur. Sam przeciwko światu

Tupac Shakur. Sam przeciwko światu

Tupac Amar Shakur to jedna z najbardziej wpływowych i kontrowersyjnych postaci sceny hip - hopowej. Urodził się 16 czerwca 1971 roku był synem członka Czarnej Partii i aktywistki Black Liberation Army. Ze względu na działania rodziców, Tupac często zmieniał miejsce zamieszkania i szkoły, doświadczał biedy i dyskryminacji rasowej, co w późniejszym czasie było główną inspiracją dla jego twórczości. Swoją debiutancką płytą wydaną w 1991 roku "2Pacalypse Now" zyskał wielkie uznanie za szczerość.

"Tupac Skahur. Sam przeciwko światu" to pierwsza wydana w Polsce biografia Tupaca. Autor w bardzo szczegółowo przedstawia nam kolejne etapy życia i kariery rapera. Z ogromną empatią kreśli nie tylko historię życia Tupaca ale w bardzo obrazowy sposób przedstawia nam kraj, który od lat boryka się z rasizmem.

Kariera Tupaca nie trwała długo. Raper został zastrzelony w 1996 roku mając zaledwie 25 lat. Stał się jednak wielkim symbolem buntu i walki o sprawiedliwość społeczną. Był niezwykle wpływowym artystą, jego głos był głosem całej społeczności. Tak naprawdę po dziś dzień niewiadomo kto i dlaczego pozbawił życia młodego artystę i to pytanie z pewnością pozostanie już bez odpowiedzi.

Książkę czytało mi się bardzo dobrze. Autor wykonał kawał dobrej pracy, biografia jest bardzo treściwa i naprawdę warta przeczytania. Jeżeli twórczość Tupaca nie jest Wam obca i chcielibyście poznać bliżej życie i kolejne kroki jego kariery, to zachęcam Was do sięgnięcia po biografię autorstwa Łukasza Skibińskiego. Polecam.

Informacje dodatkowe o Tupac Shakur. Sam przeciwko światu:

Kup książkę Tupac Shakur. Sam przeciwko światu

Trzy czwarte
Łukasz Skibiński0
Okładka ksiązki - Trzy czwarte

Opowieść Łukasza Skibińskiego to próba zmierzenia się z wizerunkiem despotycznego ojca, który to obraz zaciążył na całym życiu głównego bohatera. Czytelnik...