Maj 2023 r. rozpoczęłam książką biograficzną złożoną z aż 10 postaci a mowa o "Twórczym życiu we dwoje" Julii Pańków.
Jest to bardzo kompletna i szczegółowa biografia o sławnych parach ale też o każdej postaci z osobna.
Bo nie tylko poznajemy historie i sekrety ich związków, relacje ale też mamy okazję prześledzić ich życiorysy zanim się ze sobą związali.
💞 Filmowiec i fotografka - Janusz Majewski i Zofia Nasierowska
💞 Karykaturzysta, satyryk i rysowniczka - Eryk Lipiński i Anna Gosławska (Ha-Ga)
💞 Pisarz i scenografka - Jeremi Przybora i Alicja Wirth
💞 Malarka i awangardowy artysta - Franciszka i Stefan Themersonowie
💞 Artyści plastycy - Hanna i Gabriel Rechowiczowie
Każda para ma swój własny rozdział w tej książce. Autorka w ciekawy sposób opowiada o ich życiu i twórczości, o pracy i rodzinie.
Co ich połączyło? Jak żyło im się razem? Czy ze sobą współpracowali a może była wśród nich rywalizacja i zazdrość? Jak wpływali na siebie i na swoją twórczość?
Ta książka jest o sztuce i miłości. Tak po prostu.
Podoba mi się to jakie pary zostały wybrane, jak fajne stanowią zestawienie różnorodnych ale też wyjątkowych osobistości.
Lektura lekka, płynna, przyjemna w czytaniu a do tego pięknie wydana, z mnóstwem zdjęć. Można poczuć klimat PRL-u i naprawdę miło spędzić czas.
Serdecznie polecam się z nią zapoznać ❤️.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-04-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
pannamelancholia
Projektantki, fotografki, ilustratorki, architektki, graficzki, scenografki, ikony i rewolucjonistki polskiego designu. Kobiety twórcze, niezależne,...