Czy zapamiętujecie swoje sny zaraz po przebudzeniu? Jeśli tak, to czy staracie się jakoś je zinterpretować? Ja powiem, wam rzadko miewam sny albo nawet nie wiem, że je mam. A szkoda😮💨.
🥀🥀🥀
,,W najbardziej przerażających snach ukryta jest najczystsza prawda".
W lesie pod Warszawą zostają odnalezione zwłoki wykastrowanego chłopca z tajemniczymi symbolami wyciętymi na plecach. Prowadzący śledztwo aspirant Michał Adamski podejrzewa rodziców dziecka, jednak trop wkrótce okazuje się błędny. Tymczasem dla Maksymiliana Mellera, studenta ostatniego roku prawa, wiadomość o brutalnym zabójstwie staje się przyczyną powracających co noc koszmarów. Młody mężczyzna nie może oprzeć się wrażeniu, że jest w jakiś sposób powiązany z ofiarą. Obsesyjne pragnienie odzyskania spokoju sprawia, że Maks coraz bardziej zaczyna interesować się śledztwem, badając kolejne poszlaki na własną rękę...
🥀🥀🥀
„Tylko mnie nie budź” autorstwa Jakuba Trojanowskiego.
🥀Jest to kryminał, który jak przystało, na ten gatunek literacki jest nieco tajemniczy i mroczny.
🥀Autor wprowadza nas w fabułę pełną zawiłości. Intryguje i nęci nas zagadnieniami, dodaje sytuację, które mają nas naprowadzić na właściwy tor, a które okazują się całkowitą zmyłką.
🥀Ze strony na stronę czytelnik coraz bardziej i mocniej stara się domyślić, o co tak naprawdę chodzi i jak to się wszystko rozwiąże. Ostatecznie i tak ponosi klęskę.
🥀Dodatkowo całą fabułę wzbogacają bohaterowie, którzy mają swoje osobowości, nie są przerysowani i doskonale odnajdują się w swoich rolach.
🥀Sam styl Jakuba Trojanowskiego jest przyjemny dla czytelnika. Książkę przez to czyta się bardzo dobrze i w miarę sprawnie. Ja mogę wam powiedzieć, że jestem pod wrażeniem talentu autora zważywszy, iż jest to jego debiut. Przyznam się także że ten fakt z początku mi umknął i dowiedziałam się o tym dopiero po skończonej lekturze. Byłam, więc delikatnie mówiąc zaskoczona, ale pozytywnie 🥰.
Jeśli więc lubicie kryminały albo od czasu do czasu jak ja lubicie, zmienić gatunek czytanych przez siebie książek to jak najbardziej polecam.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-02-10