🔥❓ ,,Mam już serdecznie dość tego zaścianka, w którym ludzie tak bardzo ekscytowali się sprawami innych, a jednocześnie byli totalnie zaślepieni, jeśli chodzi o własne’’ – wiek XIX, czy dziś to się zmieniło???
Mazowsze, w szlacheckim dworku dorasta piękna Marynia – dziewczyna przełomu epok. Romantyczka, która marzy o wielkiej miłości, ale interesuje się też pozytywizmem i emancypacją kobiet. Fascynuje ją podróże, a zwłaszcza odległy, zamorski świat.
XIX wieczna Polska to okres zaborów, ale jest to też okres kształtowania się nowoczesnego narodu polskiego. Otwartość młodych na rozwój technologii, kultury i literatury, był tym małym zapalnikiem wpływającym na zmiany i poglądy wśród różnych warstw społecznych. Choć byli i tacy „szlachetnie urodzeni”, którzy nie dostrzegali innych warstw społecznych.
Małgorzata Kasprzyk ukazuje nam czasy, w których stereotypy małymi kroczakami zaczynają być obalane. Emancypantki walczące o prawa kobiet. Bo kobieta nie miała prawa do własnego zdania, powinna przyklaskiwać tylko opinii mężczyzn, którzy z racji płci uchodzili za mądrzejszych. Bo rolą kobiety było tylko wyjść za mąż za zamożnego szlachcica, który zapewni jaj dobre i wygodne życie, a ona wyda na świat jego pomroków. Mężczyzna nie nadaje się do opieki nad dziećmi, to tylko i wyłącznie domena kobiet. ,,Bo czy ojciec potrafi dbać o dziecko tak jak matka?''
Autorka serwuje nam dwa różne okresy historyczne wiek XIX i początek wieku XXI, charakteryzujące się odmiennymi trendami społecznymi, politycznymi i kulturowymi, ale pomimo upływu stuleci jedno pozostaje niezmienne. Prawdziwa, wieka miłość istnieje, przychodzi niespodziewanie i uderza z ogromną siłą i wtedy trzeba być gotowym na wszystko.
„Ucieczka z zaścianka” na pozór prosta historia, ale autorka to koneserka słowa, w których kryje ogrom mądrości i ważnego przekazu. Książka pełna metafor, dzięki temu opowieść stała się bardziej barwna, pobudzająca wyobraźnię czytelnika, momentami zniewalająca.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-06-27
Ela-Monia
Trevor McKinley, bogaty biznesmen z Montrealu, musi pożegnać się z nadzieją na potomka. Jego żona Stella miała wypadek samochodowy i na skutek odniesionych...
Rok 1987 – Agata Staszewska jest studentką SGGW. Na uczelni poznaje chłopaka zaangażowanego w działalność opozycyjną przeciw komunistycznym władzom...