marzenia odwagą napędzane
miejsca i chwile
ludzie i marzenia
w pięknie świata i sile
w odwadze sensu istnienia
i choć pląta się świat zawile
otwórz się na pragnienia
ważne z życiu są chwile
i ludzkie do szczęścia dążenia
a więc światu się ukłoń
a świat ukłoni się tobie
zachwyceniem
wzruszeniem
wiecznym spełnieniem
„ Ukłon świata ” to kreślona humorem, wzruszeniem i odwagą opowieść o poszukiwaniu siebie w świecie, który oferuje wszystko, a w którym odnaleźć się nie jest łatwo. Świat widziany oczami autorki zachwyca. Przepełniony jest barwami ulicznych indyjskich kolorów, nasiąknięty klimatem wietnamskich ścieżek, mieniący się smakiem różnorodnych potraw i jakże odmienną od polskiej, a tak piękną kulturą. Czytam i otwieram się na ten świat, czytam i chłonę jego obraz, czuję jego zapach. Chcę tam być.
Ta książka pisana wspomnieniami jest docenieniem świata, poszukiwaniem własnego ja; odwagą, która napędza życie i miłością, która wbrew przeciwnościom kulturowym wybrzmiewa, by narodzić się między dwojgiem ludźmi. Ta miłość jest porozumieniem dusz, najgłębszym i najsilniejszym.
„ Ukłon świata ” wlał w moją duszę wiele refleksji, wiele ciepła i wdzięczności dla otaczającego mnie świata. Myślę i ufam w to, że będzie on inspiracją dla ludzi, którzy poszukują swojego wewnętrznego ja, którzy tkwiąc zagubieni w życiowej egzystencji pragną odnaleźć swoje miejsce na ziemi. Odetchnęłam przy tej książce, uspokoiłam wnętrze i wiele z niej wyniosłam. I żyję tak, jakby cudem było wszystko. Polecam ze względu na treść, ale też na oprawę. Jest to najpiękniej i najstaranniej wydana książka, jaką miałam przyjemność trzymać ostatnio w dłoniach.
Data wydania: 2024-04-15
Olga Majerska