Uwielbiam powieści Agnieszki Lis za styl, za szeroki wachlarz literackich środków warsztatowych, za wciągające i emocjonalne fabuły. Autorka podejmuje trudne tematy, ale warte uwagi.
Tytuł sugeruje, że w tej powieści główną bohaterką jest Natasza, Ukrainka mieszkająca w Polsce, jednak dużo zainteresowania autorka poświęca też innej postaci, a mianowicie Zurianie - czarnoskórej Amerykance, żyjącej za oceanem. Te dwie kobiety, różniące się wiekiem, kolorem skóry, narodowością oraz obyczajami łączy jeden mężczyzna imieniem Robert. Przyjeżdża on do Rzeszowa na misję, by wraz z innymi, amerykańskimi żołnierzami, pomagać w walce Ukrainie.
Nataszę i Roberta łączą polskie ziemie oraz półpolskie pochodzenie. Po śmierci mamy, dziewczyna musi zmagać się z losem córki alkoholika. Jej braci nie interesuje dom rodzinny. Natasza może liczyć jedynie na pomoc przyjaciółki Karoliny (z wzajemności zresztą).
Zuriana zaś musi zmagać się z byłym mężem, co także potrafi wypić, a nawet podnieść na nią rękę. W obu przypadkach cenna okazuje się przyjaźń.
I tak jak w życiu, każdy zmaga się ze swoimi problemami. Najważniejsze, by nie być w trudnych chwilach samemu.
"Ukrainka" to wspaniała powieść, pełna trudnych tematów. Mimo wszystko nie mogłam się od niej oderwać. Agnieszka Lis stawia przed bohaterami wyzwania i doświadcza ich. Pięknie gra na emocjach.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-08-09
Dominika Kus
Dwanaście lat temu grupa obcych sobie ludzi spotkała się na Wyspach Kanaryjskich. Ta podróż zmieniła ich życie. Jak potoczyły się losy bohaterów? Kim są...
Że cię nie opuszczę aż do śmierci… Renata żyje w nieustannym biegu. Trudno jej znaleźć choćby krótką chwilę tylko dla siebie. Cały dom jest na...