Okładka książki - Ulica Nadbrzeżna. Cudowny czwartek

Ulica Nadbrzeżna. Cudowny czwartek

Inne wydania:

Czy ja już mówiłam, że uwielbiam twórczość Steinbecka?

Tak interesująco i pięknie pisze o.. codzienności.
"Ulica Nadbrzeżna/Cudowny czwartek" to książka składająca się w zasadzie z dwóch książek. Całość dotyczy tych samych bohaterów, ale przedstawiona jest w różnych okresach czasu.
W podtytule "Ulica Nadbrzeżna" poznajemy i uwierzcie mi - zakochujemy się w bohaterach zamieszkujących ulicę Nadbrzeżną. I niby nic wielkiego się tutaj nie dzieje, a jednak ciężko jest się oderwać. Kreacja bohaterów i język, jakim operuje autor kreśląc ich losy jest niezwykle atrakcyjny i pociągający.
W podtytule "Cudowny czwartek" przenosimy się do czasów na krótko po II wojnie światowej i obserwujemy zmianę, jaka zaszła w bohaterach.
Ta część podobała mi się jeszcze bardziej. Pojawia się wątek miłosny, ale taki z jakim jeszcze nie miałam do czynienia. Jest subtelnie, niecodziennie. Momentami dziwacznie, ale uroczo.

To piękna lekcja przyjaźni. Czułam się wzruszona, czytając o wspólnych zależnościach pomiędzy mieszkańcami tej wyjątkowej ulicy. Czułam się wzruszona, czytając o tym, jakim wsparciem i miłością darzą się nawzajem.
Robiło mi się ciepło na sercu i kibicowałam każdemu z nich.
Do tego jest mnóstwo zabawnych momentów. Czasem jest to śmiech przez łzy.

To wielka sztuka napisać książkę o codziennym życiu w taki sposób, żeby czytelnik nie był w stanie jej odłożyć.
I wielką sztuką jest pisanie o codzienności w tak niecodzienny i wyjątkowy sposób!

Chcę więcej Steinbecka!

Kup książkę Ulica Nadbrzeżna. Cudowny czwartek

Długa dolina
John Steinbeck0
Okładka ksiązki - Długa dolina

Książka autorstwa klasyka literatury amerykańskiej i światowej, laureata Nagrody Pulitzera oraz Nagrody Nobla. Zawiera 12 znanych opowiadań napisanych...

Travels With Charley
John Steinbeck0
Okładka ksiązki - Travels With Charley

In 1960, when he was almost sixty years old, John Steinbeck set out to rediscover his native land. He felt that he might have lost touch with its sights...