Jak tak dalej pójdzie to książki od tej Pni będą zakazane w moim domu, bo kiedy zaczynam je czytać to przepadam. To było moje czwarte spotkanie z twórczością autorki, trzecie jeśli chodzi o romanse mafijne, czyli moje ulubione, i teraz jestem przekonana, że mogę po nie sięgać w ciemno, jeśli pisze je właśnie ta autorka.
Bailey dorastała w cieniu tragedii, po stracie rodziców musiała sobie radzić sama, a jej życie to ciągła walka o przetrwanie. Mimo wszelkich trudności udało jej się przetrwać i stworzyć w miarę normalne i uporządkowane życie. Życie, które kończy się z dnia na dzień, bo jedna noc, której konsekwencją stała się ciąża, sprawiło, że została wplątana do niebezpiecznego świata, na którego czele stoi on, mafijny boss i jednocześnie ojciec jej dziecka - Greyson. Życie Bailey się zmienia, dziewczyna musi stawić czoła kolejnym wyzwaniom, musi chronić siebie i nienarodzone dziecko, a może to zrobić tylko wtedy gdy będzie współpracowała z jego ojcem. Przed obojgiem wyboista droga, której konie jest niepewny.
Mam nadzieję, że znacie to uczucie, kiedy zasiadacie do lektury i nie możecie się od niej oderwać, czujecie jak fabuła was pochłania, czas traci swoje znaczenie, rzeczywistość się oddala, a wszelkie obowiązki są odkładane na później. Człowiek żyje i płynie z fabułą, czyta ją z wypiekami na twarzy i oczami jak pięć złotych, to najwspanialsze uczucie jakiego można doznać przy czytaniu książki i autorka zaserwowała mi je już kolejny raz. Ja tej książki nie czytałam, ja ją pochłonęłam w całości, nie patrząc na to, że ktoś coś ode mnie chciał, ona stała się na chwilę moim priorytetem i pomimo fochów u wszystkich domowników, nie żałuję.
Mamy tutaj odsyć klasyczną opowieść. Biedna dziewczyna, która walczy z niesprawiedliwym losem, ulega magii chwili, a później przychodzą konsekwencje. Motyw nieplanowanej ciąży nie należy do moich ulubionych, więc nie sądziłam, że aż tak ta książka mnie porwie. Kiedy nasza bohaterka orientuje się, że jest w ciąży i za namową przyjaciółki konfrontuje się z kochankiem, liczyła tylko na finansowe wsparcie. Otrzymała cały pakiet, pieniądze, ochronę, niechcianego męża, rodzinę i mafię, której zasad nie zna i choć powinna nie zamierza poznawać. Ta relacja rodzi się w bólach, pomimo tego, że czuć chemię, czuć napięcie a iskry lecą, nic nie jest takie proste, a związek głównej pary to taki trochę slowburn.
Autorka fajnie mam tutaj zrównoważyła wątki romantyczne i mafijne. Ta mafia jest nie tylko tłem, jest czymś co możemy poczuć, czymś co możemy zobaczyć, poznać nawet po części w nią wejść i poczuć się jej częścią. Choć przeczytałam już dziesiątki, a może już i setki romansów mafijnych, autorka mnie tutaj zaskoczyła oryginalnymi pomysłami, nowościami, nieco zweryfikowanym spojrzeniem na ten mafijny świat, za co też ogromny plus.
Fabuła rozwija się w fajnym tempie, jest dynamiczna i intensywna, ale też nie pędzi, jest czas na oddech, jest czas na budowanie napięcia i jest czas na warką akcję, która to wszytko napędza. W treści oprócz romansu i mafii pojawiają się trudne tematy, nutka sensacji, ale porządna dawka pikanterii. Sceny erotyczne się pojawiają ale nie dominują, zostają zgrabnie wplątane w fabularną całość, także wszytko fajnie ze sobą współpracuje, tworząc naprawdę rewelacyjną całość.
To pierwszy tom nowego cyklu od tej autorki, na końcu tego tomu dostajemy wskazówkę, kogo będzie dotyczyła kontynuacja, i przypuszczam, że może znajomość tego tomu nie będzie konieczna, żeby zasiąść do kontynuacji, ale to tylko przypuszczenia, więc teraz zachęcam do przeczytania tej książki, którą mam nadzieję pokochacie tak mocno jak ja. To było mega dobre, ja szczerze uwielbiam i chcę więcej.
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2026-04-01
Aleksandra Iwanek
"Szybko się przekonałam, że życie to nie bajka, a ja nie jestem księżniczką”.Gabrielle, siostra Vito, Ottavio i Domenico, zgodnie z wolą ojca zostaje...
Historia Vito – najstarszego brata z rodziny mafijnej Mancuso. Osiemnastoletnia Arina Malkov uwierzyła w to, że pomimo praw rządzących mafijnym...