Okładka książki - Umrę, jeśli tego nie polubisz

Umrę, jeśli tego nie polubisz

„Umrę, jeśli tego nie polubisz Wspomnienia influencerki, która żyła dla lajków” autorstwa Lee Tilghman to jedna z tych książek, które czyta się z narastającym niepokojem — bo choć na pierwszy rzut oka opowiada o świecie idealnych zdjęć i perfekcyjnych poranków, bardzo szybko okazuje się historią pęknięcia, zagubienia i cichego wołania o pomoc. To autobiografia z pogranicza reportażu i literatury psychologicznej, mocno osadzona w realiach współczesnych mediów społecznościowych, ale jednocześnie niezwykle uniwersalna.

Fabuła nie jest klasyczną, linearną opowieścią — raczej intymnym zapisem drogi: od spektakularnego sukcesu influencerki, przez stopniowe uzależnienie od aprobaty innych, aż po moment załamania i próbę odbudowania siebie na nowo. Tilghman prowadzi czytelnika przez kulisy swojej działalności jako @LeeFromAmerica, pokazując, jak bardzo jej życie zaczęło być podporządkowane algorytmom, współpracom i oczekiwaniom obserwatorów. Z czasem każda chwila przestaje być przeżywana „naprawdę”, a zaczyna być potencjalnym materiałem do publikacji. To właśnie ten moment — kiedy rzeczywistość zostaje zastąpiona przez jej cyfrową wersję — staje się osią całej książki.

Bohaterką jest oczywiście sama autorka, ale wokół niej pojawia się cały świat ludzi, którzy powoli tracą znaczenie: przyjaciele zmęczeni ciągłym dokumentowaniem życia, partnerzy, którzy nie potrafią odnaleźć się w relacji „na pokaz”, a także anonimowi obserwatorzy — paradoksalnie najważniejsi, choć zupełnie obcy. To bardzo przejmujące, jak Tilghman pokazuje proces izolacji: im więcej ludzi ją śledzi, tym bardziej jest samotna.

Gatunek tej książki można określić jako autobiografię z silnym komponentem społecznym i psychologicznym. To nie tylko historia jednej osoby, ale też diagnoza pewnego zjawiska — kultury lajków, porównań i ciągłej autoprezentacji. Autorka nie moralizuje, raczej odsłania mechanizmy, które wciągają niepostrzeżenie i bardzo trudno się z nich wyrwać.

Najmocniejszą stroną książki są emocje — surowe, momentami wręcz bolesne. Jest tu lęk, napięcie, poczucie pustki, ale też wstyd i ogromna presja. Czytelnik bardzo szybko zaczyna odczuwać dyskomfort, bo widzi, jak cienka jest granica między „inspirującym życiem” a autodestrukcją. Pojawia się też smutek — szczególnie w momentach, gdy autorka uświadamia sobie, że straciła kontrolę nad własnym życiem. A jednocześnie, gdzieś pod tym wszystkim, przebija się nadzieja — cicha, niepewna, ale obecna.

Podczas czytania towarzyszy silne poczucie refleksji. Trudno nie zadawać sobie pytań: ile z tego świata dotyczy również nas? Czy naprawdę jesteśmy wolni od potrzeby bycia „polubionym”? Momentami książka wywołuje wręcz niepokój, szczególnie gdy uświadamia, jak bardzo media społecznościowe potrafią zniekształcić postrzeganie siebie i rzeczywistości. To nie jest lekka lektura — raczej taka, która zostaje w głowie na długo.

Styl Tilghman jest bardzo bezpośredni, szczery i pozbawiony upiększeń. Nie ma tu literackiego zadęcia ani prób budowania wizerunku „lepszej wersji siebie”. Wręcz przeciwnie — autorka momentami obnaża się aż do granic komfortu czytelnika. Pisze prostym językiem, ale trafia w sedno, dzięki czemu jej historia brzmi autentycznie i wiarygodnie. To właśnie ta szczerość sprawia, że trudno odłożyć książkę.

To książka szczególnie ważna dla młodych ludzi — zwłaszcza tych, którzy dorastali lub dorastają w świecie Instagrama, TikToka i nieustannej ekspozycji. Ale nie tylko. Warto ją polecić również osobom, które pracują w marketingu, mediach czy branży kreatywnej — wszędzie tam, gdzie granica między życiem prywatnym a wizerunkiem zaczyna się zacierać. To także dobra lektura dla tych, którzy czują zmęczenie mediami społecznościowymi i nie do końca rozumieją dlaczego.

To historia o tym, jak łatwo zgubić siebie, próbując być kimś dla innych — i jak trudno później wrócić do punktu wyjścia. Jednocześnie daje coś bardzo cennego: świadomość, że za każdym idealnym obrazkiem może kryć się coś zupełnie innego. I że czasem największą odwagą jest po prostu przestać być oglądanym.

Informacje dodatkowe o Umrę, jeśli tego nie polubisz:

Wydawnictwo: Biały Wiatr
Tłumaczenie: Enrika Nabożny-Gawłowska
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Literatura faktu biografia wspomnienia

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Umrę, jeśli tego nie polubisz

Kup książkę Umrę, jeśli tego nie polubisz