🖤 „𝕌𝕨𝕠𝕝𝕟𝕚𝕠𝕟𝕒” 𝕀𝕘𝕠𝕣 𝔹𝕣𝕖𝕛𝕕𝕪𝕘𝕒𝕟𝕥🖤
ŚMIERTELNIE NIEBEZPIECZNA INTRYGA, POLSKIE SŁUŻBY SPECJALNE I NIESPODZIEWANA MIŁOŚĆ.
TA HISTORIA TO DOWÓD NA TO, ŻE GRA O WŁADZĘ BYWA ODRAŻAJĄCA.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Już dawno nie czytałam żadnego thrillera. I podczas lektury zaczęłam się zastanawiać czy akurat ten związany mocno z polityką przypadnie mi do gustu.
🖤 Rok 1989. W całym kraju wrze. Krystyna Swoboda, ceniona dziennikarka śledcza, wyjeżdża z Polski. Ma za zadanie przygotować przełomowy tekst o walczącej o wolność wschodniej Europie. Towarzyszy jej fotoreporter Paweł, z którym kobieta przeżyje płomienny romans.
Rok 2024. Julia Swoboda każdego dnia czuwa przy szpitalnym łóżku matki, Krystyny. Obie próbują uporać się ze stratą przyjaciela, w którego samobójstwo żadna z nich nie wierzy. Kobieta jest w stanie poświęcić wszystko, aby winni jego śmierci zostali ukarani. Nawet jeśli będzie to oznaczało prywatne śledztwo i wniknięcie w struktury mafii… 🖤
Najnowszy thriller Igora Bredyganta to wymarzony scenariusz na film. Znajdziecie tu wszystko czego możecie szukać w sensacji : mafia, prywatne śledztwo, agenci, niebezpieczeństwo i klimat lat 80-tych, który daje taki vibe tej książce, że naprawdę sama bym taki film obejrzała, bo książka była świetna!
Muszę przyznać, że nie oczekiwałam za wiele od tej książki. Spodziewałam się czegoś przeciętnego, może przewidywalnego, ale na pewno nie przeczuwałam, że autor tak mnie zaskoczy akcją i całym pomysłem na rozegranie tej historii, że nie będę w stanie jej odłożyć, dopóki nie poznam zakończenia. Wraz z bohaterami podążamy tropem nietuzinkowej misji, która ma doprowadzić bohaterów do rozwiązania zagadki, która zmieni bieg wydarzeń. Nie jest to mocno podnoszący poziom adrenaliny thriller, który mrozi krew w żyłach. Akcja książki jest wartka, czyta się przyjemnie, ale leniwie, jednak ani trochę nie przeszkadza to w odbiorze książki. Wiele się dzieje, sporo nagłych zwrotów akcji, niespodziewanych odkryć i strać. Fabuła rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowy i autor świetnie zazębił całą historie tworząc z niej spójną całość.
„Uwolniona” Igora Brejdyganta to dla mnie odkrycie tego roku. Thriller polityczny na najwyższym poziomie! Wciągająca akcja, dreszczyk niepokoju i mnóstwo emocji to właśnie zapewnia lektura „Uwolnionej”. 🖤
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-06-05
Małgosia Szydlak
Bardzo wielu ludzi, wśród nich ona sama, uciekało od wolności. Paradoksalnie ona uciekała od niej ku wolności, która jednak w jakimś momencie przekształciła się w rozpasanie, życiową anarchię i pustkę. Była tak wolna, że aż zniewolona miałkością własnego życia.
Policjantka, za którą ciągną się stare grzechy. Współczesna Warszawa. Ginie bezdomny alkoholik. Prowadząca śledztwo komisarz Monika Brzozowska...
ZAWSZE JAK SIĘ DZIWNIE ROBI TO DESZCZ MUSI TO ZMYĆ Dominik Sokołowski jest twórcą uniwersum ,,Wymazane archiwum". Do pierwszej części ,,Złej wody"...
Im dłużej się nad tym zastanawiała, tym bardziej nie wiedziała, o co chodzi, ale czuła, że praca w jakiś sposób ją krępuje, a ona skrępowana już być nie chciała.