Okładka książki - Vi, dziewczynka szpieg. Licencja na luz

Vi, dziewczynka szpieg. Licencja na luz

„Szybkość to nie wszystko (…) Zapytaj żółwia, który wygrał wyścig z zającem.”

Bohaterką książki jest jedenastoletnia Valentine Day – Vi, której mama jest byłą, tajną agentką, a tata – byłym złoczyńcą, który pojawił się pierwszy raz w życiu nastolatki, w dniu, gdy jej mama miała zawrzeć związek małżeński ze Sproutem, nauczycielem geografii. Ester marzy o spokojnym życiu u boku ukochanego, ale jej ex psuje te plany. Robert postanawia wynagrodzić córce lata rozłąki, ale jak się okazuje jest tu ukryte drugie dno. Wszystko zaczyna się komplikować, a dziewczynka jest zmuszona podejmować trudne decyzje i dokonywać wyborów…
Świat stoi przed wielkim zagrożeniem, a dorośli są zajęci swoimi sprawami. Czy Vi ocali rodzinę i świat przed niechybną zagładą? Przekonacie się o tym czytając tę historię.

Lubię historie, których bohaterki to nieustraszone kobiety, które nie boją się podejmować ryzyka i brać spraw w swoje ręce oraz zacierają obraz potulnej, słodkiej dziewczynki. Taki „pazur” w postawie bohaterek bardzo mi odpowiada.
Zwróciłam uwagę na postawę Vi w stosunku do Russella, syna narzeczonego mamy, który jest geniuszem komputerowym, a któremu brakuje popularności i pewności siebie. Bohaterka, jak wielu nastolatków, chce być w top-ce najbardziej popularnych i dlatego unika publicznie towarzystwa chłopca, który niejednokrotnie jej pomaga i wyciąga z opresji. Tego typu błąd popełnia wielu nastolatków i zapewne dlatego autorka zwróciła na niego uwagę. Cieszę się, że ukazała w tej historii to, iż lojalność wobec najbliższych jest cenniejsza od fałszywej przyjaźni i popularności.
Autorka w tej książce przemyca inny, ważny dla nastolatków temat, a mianowicie wyboru szkoły i szukania swojego miejsca w społeczeństwie. To historia o odpowiedzialności i dorastaniu do podejmowania decyzji, które rzutują na całe życie. Naświetla również sytuację dziecka, którego rodzic stawia siebie ponad swoje potomstwo, a przez to spycha je na bok.

Historia zabiera czytelnika w świat pełen tajemnicy, niebezpiecznych i tajnych misji, w którym nic nie jest ani oczywiste, ani przewidywalne. Akcja książki poprowadzona jest dynamicznie. Nie brakuje w niej momentów grozy, pościgów, dowcipu oraz elementu dydaktycznego, dlatego myślę, że Vi spodoba się nie tylko damskiej części.

To idealna książka na wakacje. Czytelnik, który odważy się wejść do świata Vi, przeżyje niesamowitą przygodę. To jak przejażdżka rollercoasterem. Polecam.
Współpraca z Wydawnictwem Literackim.

Informacje dodatkowe o Vi, dziewczynka szpieg. Licencja na luz:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2023-05-31
Tytuł oryginału: Vi Spy: Licence to Chill
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Vi, dziewczynka szpieg. Licencja na luz