Okładka książki - Victoria

Victoria

🤎„𝓥𝓲𝓬𝓽𝓸𝓻𝓲𝓪” 𝓟𝓪𝓵𝓸𝓶𝓪 𝓢á𝓷𝓬𝓱𝓮𝔃-𝓖𝓪𝓻𝓷𝓲𝓬𝓪 🤎

Monumentalna powieść obyczajowo-historyczna, w której determinacja, oddanie i miłość przezwyciężają ból, stratę i nienawiść powojennego świata.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

🤎 Akcja książki rozgrywa się w powojennym Berlinie. Poznajemy Victorię, kobietę, która usilnie stara się przetrwać w tym ciężkim czasie. Już na samym początku odkrywamy, że Victoria posiada niezwykły talent - potrafi tworzyć skomplikowane szyfry. Jednak zdaje sobie sprawę, że musi zachować tę wiedzę dla siebie. Dziewczyna walczy o byt, śpiewając każdej nocy w klubie Kassandra. Gdy Rosjanie odkrywają umiejętności Victorii, zmuszają ją do podróży do Stanów Zjednoczonych. Tam kobieta odkrywa zupełnie inny świat, nie pozbawiony wad i niesprawiedliwości, a także odnajduje tam zakazaną miłość. 🤎

Bardzo polubiłam bohaterów tej książki, niemalże wszyscy zostali naprawdę genialnie wykreowani, jednak to główna bohaterka najbardziej zapadła mi w pamięć. Niesamowicie spodobało mi się to, że różni się ona od tak wielu w ostatnim czasie spotykanych przeze mnie postaci literackich. Bardzo inteligentna, ale również zachowawcza Victoria ukazuje nam świat widziany z perspektywy kobiety obdarzonej niezwykłym talentem do tworzenia szyfrów. Było to dla niej jednocześnie przekleństwem, jak i błogosławieństwem. W świecie, w którym nie można być sobą, co bywa czasami bardzo uciążliwe, Victoria stara się ochronić siebie i swoje ukochane dziecko i siostrę. Zachwyciła mnie jej gotowość do działania, do niesienia pomocy, do walki o swoją odrobinę lepszą przyszłość, choć z drugiej strony zdecydowanie nie jest to postać pozbawiona wad.

Powieść Palomy Sànchez-Garnicy czytało mi się fenomenalnie – pod względem językowym i dzięki atmosferze panującej w tej książce jest to kawał naprawdę genialnej lektury. Warsztat historyczny i wiedza jaką posiada ta autorka jest wprost zaskakujący. Jeżeli tylko macie okazję to jak najbardziej zachęcam Was do sięgnięcia po tę książkę, która – mam nadzieję – oczaruje Was, porwie Was do swojego świata oraz skradnie Wam serce równie mocno, jak stało się to w moim przypadku. Naprawdę nie spodziewałam się tak udanej powieści, tak dobrze napisanej historii, zachwycającej akcji i dobrze wykreowanych postaci. To niezwykły obraz ludzi, którzy walczyli do utraty tchu o lepsze życie. Powieść autorki dodaje nadziei i napawa podziwem jak silny potrafi być człowiek w obliczu takich wydarzeń.

Pomimo wielu stron książkę nawet szybko się czytało, więc jeśli lubicie książki z historią w tle to jak najbardziej polecam Wam po nią sięgnąć! 🤎 To taka historia, która zostaje w sercu na długo. I wcale nie dziwi mnie, że powieść została uhonorowana nagrodą literacką – PREMIO PLANETA 2024.🤎🤎 Autorka przelała w tę książkę tyle różnych emocji od cierpienia, smutku, poprzez radość, nadzieje, która wzrasta na nowo w sercach bohaterów. Osobiście jestem zachwycona tą powieścią, przepadłam już od pierwszych stron. I Was zachęcam do sięgnięcia po „Victorię”.

Informacje dodatkowe o Victoria:

Wydawnictwo: Filia