Okładka książki - Victoria

Victoria

Niesamowite, co to była za historia! Dla mnie najważniejszą czytelniczą wartością w literaturze są EMOCJE. Niektóre z książek otulają nas niczym ciepła kołderka, za to inne wbijają się w serce jak ostrze.

Co dla Ciebie drogi czytelniku jest najważniejsze w utworze literackim?

Kiedy kończy się wojna i przychodzi pokój, wydawałoby się, że można wreszcie odetchnąć. Niestety dla Berlińczyków nie były to spokojne czasy, miasto zostaje podzielone na strefy, po jednej USA, Francja i Wielka Brytania, a po drugiej — ZSRR, a w jednej z nich Victoria z siostrą Rebekką i córeczką Hedy. Siostry noszą w sobie ogrom wstrząsających przeżyć, tragiczne tajemnice, które chciałoby się zakopać głęboko i zapomnieć, ale czy da się o tym pikle, które przeżyły, o tak zapomnieć. Victoria podstępem zostaje zmuszona do podjęcia bardzo ciężkich decyzji. Których nieludzkie skutki, przez wiele lat będą miały wpływ nie tylko na jej ciężkie losy, ale i osób jej bardzo bliskich.

Paloma Sánchez-Garnica wielkie brawa, kawał świetnej roboty, literacki majstersztyk. Zmagania bohaterów są ukazane w tak bardzo realistyczny sposób, aż ma się uczucie, że ta historia wydarzyła się naprawdę. Dwa wielkie mocarstwa, zakłamana rzeczywistość, wielkie wydarzenia historyczne, sprytnie połączone z detalami i trudami codziennego życia zwykłych ludzi. Ciężka atmosfera tamtych czasów, wyczuwalna każdą cząstką naszego ciała, z płynnie wplecioną szczerą i piękną historią miłosną.

,,Victoria’’ to nie jest zwykła literatura historyczna, obyczajowa, czy romans. Te wszystkie wydarzenia historyczne, a jest ich tu naprawdę wiele, są tylko tłem dla wyjątkowej mozaiki pełnej emocji i ogromnych wzruszeń. Ludzkie tragedie, rozterki, codzienne zmagania z brutalną rzeczywistością. Opowieść o skomplikowanej ludzkiej psychice, o zmaganiach z przeciwnościami i walce o spokojne i godne życie.

Informacje dodatkowe o Victoria:

Wydawnictwo: Filia