Jeśli lubicie sięgać po powieści osadzone w historycznych realiach, wielowarstwowe, złożone historie - koniecznie zapamiętajcie ten tytuł.
„Victoria” Palomy Samchez- Garnici przenosi nas w dźwigający się spod ciężaru wojny świat, świat o tyle skomplikowany, że autorka wybrała na miejsce akcji powieści Berlin. Miasto, które jeszcze nie tak dawno stanowiło centrum wojennej machiny, stolicę Rzeszy mającej niechlubne ambicje do podbicia świata i zniszczenia narodów, teraz jawi nam się jako gruzowisko, w którym ścierają się wpływy Rosjan i sił alianckich, a mieszkańcy pozostawieni są na łaskę jednych i drugich, kombinując jak polepszyć swój los. Główna bohaterka, Victoria, mieszka z siostrą i małą córeczką, a jej działania skupiają się na zapewnieniu swym bliskim choć minimum normalności w topiącym się w chaosie, świecie. Śpiewa w nocnym klubie, pracuje jako spikerka w radio, ale tym co dodaje tej postaci kolorytu, są jej niezwykłe zdolności kryptograficzne i projekty nad którymi dziewczyna pracowała z profesorem Seegersem. Jak możemy się domyślać wiedza ta, posiadane informacje są cenną zdobyczą dla obcego wywiadu, a tym samym zagrożeniem dla bohaterki. Ucieczka do Ameryki wydaje się być szansą na nowe życie, zwłaszcza gdy ma się u swego boku miłość.
To niezwykle wciągająca, złożona historia o ludzkiej determinacji, nadziei, dążeniu wbrew przeciwnościom losu do obranego celu, ale i o poświęceniu, cierpieniu i złu, które pojawiają się w ludzkim życiu, niezależnie od miejsca w którym przyszło nam żyć. Życie okrutnie doświadczyło również wybranka serca Victorii- Roberta Nortona. Amerykanin przez ludzką nienawiść, nietolerancję, utarcił najbliższych. W tym kontekście, to nie miejsca w których przyszło żyć człowiekowi są naznaczone złem, ale sami ludzie są jego nośnikiem, niezależnie czy to świat upadłych zdobywców, czy Ameryki kuszącej snem o spełnianych marzeniach.
Powieść napisana jest przystępnie, dynamicznie, pozbawiona jest infantylności i wiernie oddaje historyczne realia. Postacie są wyraziste, rozbudowne psychologicznie, zdają się żyć na kartach powieści własnym życiem. Z chęcią sięgnę po inne książki autorki.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-04-09