Okładka książki - W domu na święta

W domu na święta

Sezon na świąteczne książki rozpoczęłam z powieściami Barbary Kwinty. To pełne ciepła i przytulności historie, które otulają, rozśmieszają i wzruszają. Nie trzeba czytać ich w kolejności, ale lubię zimowe historie, dlatego, zanim sięgnęłam po “Razem na święta”, nadrobiłam zeszłoroczne “W domu na święta”. Wniosek po tych lekturach mam taki: Magda Dzika musi uważać, co obiecuje.

✨️Kto pokocha?

To powieści dla każdego, kto kocha świąteczne i rodzinne historie. Nie brakuje tu przeciwności losu i kłód rzucanych pod nogi głównej bohaterce w drodze do życia w świętym spokoju i szczęściu ze swoimi najbliższymi. Pokochasz, jeśli lubisz otulający humor i całe litry wzruszeń. Nie przejdziesz też obojętnie wobec wątku romantycznego. Mecenas Foch, choć początkowo był gburem (fochem?), to jednak okazuje się człowiekiem prawym, troskliwym i bardzo odpowiedzialnym, polubisz go na sto procent!

✨️Za co pokochasz?

Za Magdę Dziką — nieugiętą w swoich postanowieniach, rezolutną, odpowiedzialną dziewczynę z cudownym poczuciem humoru (autoironia, ironia i czarny humor meldują się na pokładzie). Pokochasz za małomiasteczkowość i…fabrykę bombek oraz jej pracowników i prezesa. Jakby człowiek miał wokół siebie tylko takich ludzi, to życie byłoby piękniejsze. Pokochasz za przytulną, smakowitą jak pierniczki, pachnącą choinką i domowym ogniskiem, atmosferę.

✨️Czy ja pokochałam?

Bar-dzo! Te książki wprowadziły mnie w zimowo-świąteczny nastrój, otuliły swoim ciepłem i udowodniły, tylko to, co sama zawsze sobie powtarzam: Gdy jest kiepsko — nie ma sytuacji bez wyjścia. Każda, nawet pozornie beznadziejna sytuacja idzie w parze z gratisem w postaci iskierki nadziei. Pokochałam tę książkę za to, że w byciu przytulną i komfortową nie przeszkadza tu obecność tych trudnych emocji i smutnych momentów. Autorka pięknie to wszystko równoważy, oddając w nasze ręce iście życiowe powieści.

✨️Czy polecam?

Tak, bardzo tak! Będziesz oczarowan* magią tych książek, a na końcu ogarnie Cię smuteczek, że to już koniec. Chociaż mam cichą nadzieję, na powrót do Bożych Dołów.

✨️O czym są?

Magda Dzika, pracująca w słynnej fabryce bombek i opiekująca się młodszym rodzeństwem, obiecuje dzieciakom, że mimo nagłej przymusowej rozłąki święta spędzą razem. Tylko jak to zrobi, skoro ich dom nie spełnia wymogów, procedury adopcyjne piętrzą się, a bunt rodzeństwa narasta. Z pomocą zatroskanej Magdzie przychodzi cała społeczność Bożych Dołów oraz niejaki mecenas Foch, który zdaje się, nie jest taki zły, jak malują.

__

Magda i mecenas Foch ostrożnie budują swój związek. Wszystko niby układa się dobrze w jej życiu, do momentu aż znowu zostaje bez dachu nad głową. Fochowa żona blokuje rozwód, a rodzeństwo Dzikich mierzy się z własnymi marzeniami i lękami. Magda nieoczekiwanie znajduje oparcie w babci Fochowej, sołtysce Jadzi, księdzu Rudolfie i załodze fabryki bombek. Wspólnie zrobią wszystko, by spełnić obietnicę Magdy o rodzinnych świętach we własnym domu.

Informacje dodatkowe o W domu na święta :

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2025-10-14
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: powieść obyczajowa powieść świąteczna boże narodzenie romans literatura obyczajowa

Zobacz opinie o książce W domu na święta

Kup książkę W domu na święta

Jestem Wandzia. Ząb w kompocie i wielkie zmiany
Barbara Kwinta0
Okładka ksiązki - Jestem Wandzia. Ząb w kompocie i wielkie zmiany

Wandzia to bystra, rezolutna i wygadana kilkulatka, początkująca uczennica. Ma zapracowanych, ale troskliwych i mądrych rodziców oraz trzech starszych...

Little Black Dress
Barbara Kwinta0
Okładka ksiązki - Little Black Dress

Czy jedna sukienka może zmienić życie? Ta historia mogła przydarzyć się także Tobie! Legendarna Little Black Dress projektu Huberta de Givenchy’ego...