Okładka książki - W ramionach ułana. Saga ułańska. Tom 1

W ramionach ułana. Saga ułańska. Tom 1

Tom 1 cyklu Saga ułańska

"Zastanawiała się co powiedzieć i czy powinna mówić cokolwiek? Zapomniała, czym jest etykieta. Pragnęła tylko, by nie odkrył, jakie wrażenie na niej zrobił."

Są takie książki, które wciągają w swój świat od pierwszych słów. Tak było w przypadku powieści "W ramionach ułana" Magdaleny Stykały. Słyszałam wiele pochlebnych opinii na jej temat i właśnie to, między innymi, skłoniło mnie do sięgnięcia po nią. Duże znaczenie miała również okładka, która od razu przypadła mi do gustu.
Początkowe fragmenty tej historii bardzo szybko utwierdziły mnie w przekonaniu, że to naprawdę dobry wybór. Od pierwszej chwili pokochałam styl autorki i z coraz większym zainteresowaniem śledziłam losy głównej bohaterki.

Pisarka przedstawia nam historię Agaty Tęczyńskiej, wchodzącą w dorosłość w okresie międzywojennym. Dziewczyna jest bezpośrednim świadkiem zmian społecznych, mających na celu równouprawnienie kobiet. Choć to dopiero początki i do pełni zmian wiele brakuje, właśnie wtedy wiele się dzieje. To czas, kiedy kobiety mogą już jawnie studiować, nie muszą uciekać się do podstępów i maskarad. Jako zadeklarowana miłośniczka koni Agata decyduje się podjąć studia weterynaryjne. Jednak zanim to nastąpi na jej drodze stanie ktoś, kto mocno namiesza w jej życiu.

Rodzinny dom Agaty to miejsce, w którym na porządku dziennym były odwiedziny ułanów. Autorka po krótce przedstawia nam tę formację oraz wskazuje miejsca, w których w
tym czasie znajdowały się najważniejsze punkty, gdzie stacjonowali. Zaznajamia nas również z wybranymi zasadami regulującymi życie kawalerzystów, przedstawia barwne ciekawostki na ich temat. Przed wyjazdem Agaty do Lwowa to właśnie jeden z nich zawraca w głowie młodej dziewczynie. Od tego momentu już nic nie jest takie jak do tej pory.

Tę odmienność czuć na każdym kroku. Nagle książka została zdominowana przez emocje, które wręcz wylewają się z kolejnych rozdziałów. Agata jest oczarowana pierwszą miłością, w pełni podporządkowuje jej swoje życie. Czuje się adorowana i kochana, za nic ma napominania cioci, która ostrzega siostrzenicę przed mężczyzną będącym przedstawicielem "malowanych dzieci". Niestety rzeczywistość okazuje się dla bohaterki okrutna, jej serce zostaje złamane, a nadzieje zawiedzione.
Czy kobieta podźwignie się z tego nieszczęścia?

Czytając tę książkę wspólnie z Agatą odczuwałam jej emocje. Razem z nią żyłam na fali pierwszej miłości, a później odczuwałam ból i cierpienie, będące efektem rozczarowania. Autorka stworzyła silną, wyrastającą poza ówczesne ramy bohaterkę, która dała się ponieść podszeptom serca. Te niestety nie zdawało sobie sprawy, że świat, w którym żyje, pełen jest sztywnych konwenansów, reliktów przeszłości, i miłość nie zawsze jest gwarantem trwałości związku.
"W ramionach ułana" to naprawdę porywająca powieść, którą czyta się z zapartym tchem.
Serdecznie polecam!

Kup książkę W ramionach ułana. Saga ułańska. Tom 1

Gwiazdka w Bieszczadach
Magdalena Stykała0
Okładka ksiązki - Gwiazdka w Bieszczadach

Marysia i Antek są w sobie zakochani po uszy. Ich związkowi zagraża tylko jedno: góry. Marysia uciekła z nich do Krakowa, a Józek nie wyobraża sobie bez...

Saga ułańska (#3). W pamięci ułana
Magdalena Stykała0
Okładka ksiązki - Saga ułańska (#3). W pamięci ułana

Pełna nostalgii historia o ułańskiej fantazji i o świecie, który przeszedł do historii wraz z wybuchem II wojny światowej. Klara, wnuczka Ignacego Tęczyńskiego...

Opad
Opad