Okładka książki - W służbie Hitlera

W służbie Hitlera

𝕎 𝕤ł𝕦ż𝕓𝕚𝕖 ℍ𝕚𝕥𝕝𝕖𝕣𝕒

Długo dojrzewałam do wystawienia recenzji.

Mam bardzo mieszane uczucia co do tej książki.

W zasadzie to mi się podobała, jednak znalazłam kilka mankamentów, przynajmniej dla mnie nimi były.

Do rzeczy 🙂

Klara Koch zostaje niejako przymusem wcielona do służby jako prywatna kucharka Adolfa Hitlera.

Kobieta została oddzielona od męża i córeczki, z czego tylko za córką tęskniła i ją kochała.

Poznaje słynnego wodza i jego świtę, przy czym Hitler zdaje się być przeuroczym człowiekiem, który dba o swoich, również służących, nie marginalizuje ich a nawet sprawia im prezenty odręcznie pakowane.

Spotyka się tam z różnymi poglądami, intrygami, szantażami.

Jak dla mnie w tej historii stanowczo za mało jest Klary a dużo nazistów, wszystko się kręci wokół nich a Klara zostaje zepchnięta na boczny tor.

Nie mniej książkę się czyta dobrze, język jest jak najbardziej przystępny.

Są również świetnie wplecione wątki historyczne i faktyczne wydarzenia tudzież części osobowości nazistów, tak sprytnie, że sam autor nie wie już wszystkiego, które były prawdą a które nie.

Kilka z nich, które znalazły potwierdzenie w rzeczywistości są również zaznaczone w książce 🙂

Bardzo czekałam na tą książkę jednak to, że Klara jest później tłem nie pasowało mi osobiście.

Historia nie jest suchymi faktami a opisana w formie opowiadania i dialogów co jest przyjemne w odbiorze.

Jako, że interesuję się tematyką okołowojenną to zaliczam książkę do grona must have

Informacje dodatkowe o W służbie Hitlera:

Kup książkę W służbie Hitlera

Sekretny pokój w Auschwitz
Steve Matthews0
Okładka ksiązki - Sekretny pokój w Auschwitz

Rok 1940. Niemiecki oddział napada na dom, w którym mieszkają Anna i Danuta Burczyk. Siostrom udaje się przeżyć, lecz zostają brutalnie rozdzielone. Śliczna...

Polowanie na Hitlera
Steve Matthews 0
Okładka ksiązki - Polowanie na Hitlera

Klara, osobista kucharka Hitlera, przysięga, że widziała go, jak uciekał tajnym tunelem z berlińskiego bunkra. Świat potrzebuje niezaprzeczalnych dowodów...