Z reguły podczas czytania mam zarys tego, co napiszę o książce, a tym razem było trochę inaczej. Nie wiedziałam co mam napisać, ale wiedziałam co poczułam po przeczytaniu: spokój i nadzieję. Własnie tak zadziałała na mnie ta książka, zaraziła pozytywną energią i upewniła w przekonaniu, że wszystko będzie dobrze.
" W twoją stronę" Karoliny Winiarskiej to barwna i niezwykle przejmująca opowieść o losach rodziny z malowniczego Podkarpacia.
Poznajemy siostry, Łucję i Felicję, które w młodym wieku zostały opuszczone przez matkę. Jako dorosłe kobiety żyją z piętnem krzywdy wyrządzonej przez rodzicielkę, która wybrała karierę zamiast dzieci. Poznajemy też historię babci sióstr, Michaliny. Autorka sprawnie przenosi czytelnika do Polski z lat 30. i 40. XX wieku pokazując zawiłe i skomplikowane losy Michaliny i jej rodziców, którym przyszło żyć w czasach okupacji i II wojny światowej.
Jest to zdecydowanie książka o trudnych wyborach, sile miłości i poszukiwaniu siebie. Przypomina czytelnikowi czym jest szczęście i gdzie go szukać. I może właśnie dlatego ma tak niezwykle pozytywny wpływ na czytelnika.
Jest w tej powieści trochę magii i tajemniczej aury. Mnie osobiście ta historia skłoniła do wspomnień i zaprowadziła do rodzinnego domu, w którym krzątała się zawsze uśmiechnięta babcia, pachniało obiadem, było beztrosko i spokojnie.
Książkę przeczytałam w jeden dzień, porwała mnie absolutnie. Zabrała mnie do pięknie wykreowanego świata bohaterów, którego nie chciałam opuścić, dopóki nie poznałam wszystkich ich tajemnic i nie upewniłam się, że wszystko będzie dobrze.
Myślę, że każdy w wielu warstwach tej powieści znajdzie coś dla siebie. Z pewnością lektura ta będzie lekiem na gorsze chwile i sposóbem na poukładanie myśli.
Polecam z całego serca.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2021-06-02
Anastasiya Adryan
Ile razy można nie dostrzec miłości zanim będzie za późno? Poruszająca opowieść o życiu oraz miłości, która nie przemija - idealna na zimowe...
Nowa książka autorki przebojowego debiutu Następnym razem Co zrobić, gdy miłość pojawia się, choć wcale jej nie chcemy? Sylwia po studiach przyjeżdża...
Ludzie krzywdzą się sami, mając nierealne oczekiwania. Oczekujemy, że inna osoba nas uszczęśliwi. A przecież szczęście jest w nas albo go nie ma.