Okładka książki - Wakacje pełne magii

Wakacje pełne magii

W dzisiejszych czasach, kiedy dzieci coraz częściej sięgają po elektronikę zamiast książek, warto pielęgnować w nich miłość do czytania. Uważam, że warto przebierać i wybierać te najlepsze książki, które sprawią, że lektura będzie dla dzieci prawdziwą przyjemnością, a nawet magiczną przygodą. To właśnie dlatego zdecydowałam się sięgnąć po książkę Wakacje pełne magii Katarzyny Wierzbickiej, która już samym tytułem obiecuje coś wyjątkowego.

Wakacje pełne magii to wciągająca opowieść o trzynastoletniej Magdzie, która odziedziczyła po ojcu niezwykły talent do czytania w myślach. Niestety, dziewczynka musi ukrywać swoje zdolności przed mamą i rodzeństwem, którzy nie mają pojęcia o istnieniu magii. Magda spodziewa się, że lato jak zwykle spędzi u babci-czarownicy, jednak tym razem rodzina wybiera się na kemping nad jeziorem.

Sytuacja komplikuje się, gdy z Instytutu Badań i Analiz Użytkowego Zastosowania Magii, w którym pracuje jej ojciec, zostają skradzione cenne magiczne artefakty. Czy ma to coś wspólnego z dziwnymi zjawiskami, których Magda coraz częściej jest świadkiem? Na kempingu pojawiają się słowiańskie demony, a krwiożerczy inspektor z Biura do spraw Bezpieczeństwa Magii zaczyna węszyć wokół ich rodzinnej przyczepy. Gdy najmłodsza siostra Magdy zostaje porwana, dziewczynka musi zebrać całą swoją odwagę i wykorzystać magiczne zdolności, by uratować rodzinę.

Najbardziej podoba mi się to, jak autorka doskonale łączy elementy świata magicznego z rzeczywistością. Mamy tu pełną napięcia, ale jednocześnie lekką i zabawną historię, która wciąga od pierwszych stron. Bohaterka jest bardzo sympatyczna i łatwo można się z nią utożsamić, a dynamiczna fabuła i pięknie opisane sceny tylko potęgują przyjemność z czytania.

Dodatkowym atutem jest piękne wydanie książki w twardej oprawie, co sprawia, że wygląda ona naprawdę elegancko i solidnie. W środku znajdują się ilustracje, które nie tylko cieszą oko, ale również rozwijają wyobraźnię małych czytelników, pomagając im jeszcze mocniej zanurzyć się w magiczny świat przedstawiony na kartach powieści.

Wakacje pełne magii to książka przeznaczona dla dzieci w wieku od 9 do 12 lat. Jestem przekonana, że przypadnie im do gustu, ponieważ łączy w sobie wszystko, co najmłodsi kochają najbardziej – przygodę, magię i cudowne postaci. Co więcej, historia opowiedziana jest w sposób przystępny i pełen humoru, co jeszcze bardziej zachęca do czytania. To książka, która może stać się początkiem pięknej przygody z literaturą i sprawić, że dziecko samo będzie chciało sięgać po kolejne opowieści.

Zdecydowanie polecam tę książkę wszystkim rodzicom lub dziadkom, którzy chcą zaszczepić w swoich dzieciach miłość do czytania!

Informacje dodatkowe o Wakacje pełne magii:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2024-05-17
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Wakacje pełne magii

Kup książkę Wakacje pełne magii

Maciuś i Leon zostają u babci
Katarzyna Wierzbicka0
Okładka ksiązki - Maciuś i Leon zostają u babci

Maciuś i Leon aż skaczą z radości. Czeka ich niesamowite wydarzenie! Dziś po raz pierwszy w życiu będą nocować u dziadków. I to bez rodziców! Mama i tata...

Maciuś i Leon chcą iść na plac zabaw
Katarzyna Wierzbicka0
Okładka ksiązki - Maciuś i Leon chcą iść na plac zabaw

Maciuś i Leon uwielbiają zabawę. Nie zawsze jednak jest na nią pora. Czy będą umieli cierpliwie poczekać, aż mama będzie miała czas, by zabrać ich na plac...