Okładka książki - Wenecki szkicownik

Wenecki szkicownik

Lubicie historie osadzone w różnych przestrzeniach czasowych, które się przeplatają? Ostatnio coraz częściej na taki zabieg trafiam w czytanych powieściach i muszę przyznać, że bardzo to polubiłam!

Niesamowite jest to, jak przeszłość potrafi kształtować teraźniejszość w jakiej żyją książkowi bohaterowie. Wielką frajdę sprawia mi odkrywanie wraz z nimi rodzinnych tajemnic, które okazują się zadziwiające i fascynujące!

Taką powieścią okazał się też ,,Wenecki Szkicownik’’ od Rhys Bowen. Sięgając po książkę w ogóle nie spodziewałam się tego, co w niej znalazłam.

Poznajemy dwie kobiety- Caroline oraz Juliet, które zostały brutalnie doświadczone przez życie i obie próbowały poukładać je na nowo. Czy odważyły się na radykalne, szalone kroki, by tego dokonać?

Różnica między nimi jest taka, że Juliet swojego szczęścia i miłości szukała u progu wybuchu II Wojny Światowej w perle architektury i sztuki jakim była i wciąż jest włoska Wenecja, natomiast Caroline odwiedza to urokliwe miejsce dopiero w 2001 roku.

Obie kobiety łączy pragnienie bycia kochaną, odnalezienie sensu życia i prawdziwej miłości. Juliet w wieku 18 lat poznaje zachwycającego Włocha Leona da Rossi, pochodzącego z wpływowego rodu, zajmującego wysoką pozycję w weneckim społeczeństwie. Jeszcze wtedy nie wie, że jego osoba zaważy na jej dalszym życiu i spowoduje podjęcie przez kobietę trudnych, niekiedy raniących decyzji.

Caroline traci męża, który zaczyna układać sobie życie u boku innej kobiety w Nowym Jorku, a ponadto przez niego może stracić także ukochanego synka. W tym trudnym dla niej momencie otrzymuje od umierającej ciotki wskazówkę ,,Wenecja’’ oraz stary szkicownik, który zawiera ślady przeszłości i dramatów kobiety. Jak jej historia wpłynie na życie Caroline?

Książkę czytało mi się bardzo przyjemnie, akcja powieści mnie zafascynowała i pochłonęła! Jak najszybciej chciałam dowiedzieć się o dalszych losach bohaterów. Prócz głównych wątków autorka w ciekawy sposób przedstawiła tło akcji, czyli Wenecję. Opisywała jej piękno i nietypowość, a także to jak wyglądała w czasach faszystowskich rządów Duce. Sprawiła tym samym, że bardzo chciałabym tam wrócić i na nowo zachwycić się jej historią i architekturą!

Dziękuję wydawnictwu Muza za egzemplarz i możliwość przeżycia wraz z bohaterami tej wspaniałej przygody!

Informacje dodatkowe o Wenecki szkicownik:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-03-09
ISBN: 9788328720329
Tytuł oryginału: Venice Sketchbook
Dodał/a opinię: readsbookslivest

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna bóg

Zobacz opinie o książce Wenecki szkicownik

Kup książkę Wenecki szkicownik

Pieniądze to nie wszystko
Rhys Bowen0
Okładka ksiązki - Pieniądze to nie wszystko

Molly dostaje zlecenie od Daniela Sullivana, kapitana nowojorskiej policji, do którego młoda pani detektyw wciąż żywi gorące uczucia. Zadanie polega na...

W złotej klatce
Rhys Bowen0
Okładka ksiązki - W złotej klatce

Irlandzka imigrantka Molly Muprhy i jej nowojorskie biuro detektywistyczne padają ofiarą zarówno szalejącej epidemii grypy, jak i represji za udział w...