Okładka książki - Wiatr od morza. Sztorm

Wiatr od morza. Sztorm

Przeszłość, która wydawała się być zamknięta, często powraca do nas w najmniej oczekiwanych, najspokojniejszych momentach, zaburzając obecne życie. W przypadku Anny, głównej bohaterki wróciły wspomnienia sprzed czterdziestu lat, wspomnienia z młodości, gdy trwała walka o wolną Polskę.

Gdańsk, lata osiemdziesiąte, które były tak trudne z punktu widzenia Polaków. Jedni chcieli walczyć z władzą, zaś inni w obliczu stanu wojennego, chcieli przeczekać by w spokoju móc przygotować się do matury.

Anka, jej chłopak Władek oraz ich przyjaciele próbowali normalnie funkcjonować, cieszyć się młodością, ale czy to było w ogóle możliwe w czasach krajowego lęku napędzanego strajkami, aresztowaniami, śledzeniem przez czarnych, smutnych panów?

Młodzi zamiast cieszyć się wolnością, próbowali o tę wolność walczyć. Zamiast radować się pierwszymi miłościami, snuć plany na przyszłość, nawiązywać przyjaźnie, musieli mierzyć się z trudnymi wyborami, niepewnością czy prowadzącym do samotności poczuciem niezrozumienia. Wszystkie wydarzenia, negatywne emocje, strach przed wychodzeniem z domu rzutowały na dalsze życie młodych, były zalążkiem traum, z którymi musieli później walczyć.

Ta historia przybliża trudne dla Polaków, burzliwe czasy komunizmu. Jest także zobrazowaniem życia młodych ludzi, którym siłą rzeczy zabrano niewinność, zrujnowano ich plany, pozbawiono ich wolności, a to wszystko na tle szarej PRL-owskiej rzeczywistości. Za sprawą tego osobliwego zarysu codzienności gdańszczan, autorka przemyciła bardzo ważne, emocjonujące tematy.

Z pewnością nie jest to lekka i przyjemna, ale przenikająca chłodem morskiej bryzy opowieść przywołująca wspomnienia, skłaniająca do rozmyślań także nad tym, aby być czułym, uważnym, w porę interweniować, gdy z kimś może dziać się coś złego czy podejrzanego. To napisana z wyjątkową wrażliwością, dojrzałością oraz przejmującym nastrojem powieść ukazująca wpływ burzliwej przeszłości na teraźniejszość. Polecam!

Informacje dodatkowe o Wiatr od morza. Sztorm :

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-05-14
Dodał/a opinię: paula_czytula

Zobacz opinie o książce Wiatr od morza. Sztorm

Kup książkę Wiatr od morza. Sztorm

Cześć, co słychać?
Magdalena Witkiewicz0
Okładka ksiązki - Cześć, co słychać?

Nowa powieść bestsellerowej autorki! Dziś wiem i widzę już nieco więcej. Nauczyłam się patrzeć, ale umiem też przymykać oczy. Ze strachu, że popełnię błąd...

Córka Generała
Magdalena Witkiewicz0
Okładka ksiązki - Córka Generała

Są takie historie, które zostają w ludziach na zawsze... Inspirowana prawdziwymi wydarzeniami poruszająca opowieść o trudnej miłości w cieniu walki o...