Okładka książki - Wiatr z północy. Saga Północna

Wiatr z północy. Saga Północna

Tom 1 cyklu Saga północna

Te powieści są niesamowite. Jak już zaczniesz czytać, nie oderwiesz się. Ja pochłonęłam je za jednym razem, tak bardzo mnie zachwyciły. To proza, która trafia prosto w najczulsze emocje. Z każdą kolejną stroną, z każdą nową historią, która wychodzi na jaw, moje serce pękało coraz bardziej.

Hamburg, 1913 rok. Historia Alice nie należy do najszczęśliwszych. To trudna, bolesna opowieść o kobiecie, która mieszka w biedzie i jest ofiarą prze*ocy małżeńskiej. Jej jedyną nadzieją jest córka, Rosa — to dla niej kobieta chce zawalczyć o godność i spokój na kolejne lata. Niestety, w czasach, w których przyszło jej żyć, rozwód jest rzeczą niemal niemożliwą, nawet jeśli wina ewidentnie leży po stronie mężczyzny. Alice zwraca się o pomoc do adwokata, Johna Reevena. To spotkanie odmieni ich życia. Pytanie, czy na lepsze?

Alice ma swoje sekrety z przeszłości, o których nie chce mówić. John nie kocha swojej narzeczonej i też ukrywa przed rodziną pewną tajemnicę. Kiedy Hank, mąż Alice odkrywa, że ta chce się z nim rozwieść, rozpętuje się prawdziwe piekło. Co wybierze John: poświęci wszystko dla rodzinnego dobra, czy poświęci rodzinę dla swojej klientki? Kim jest kobieta o imieniu Christina i dlaczego poznajemy jej historię sprzed lat?

Obie części bardzo mi się podobały, jednak w drugiej dzieje się dużo więcej — akcja nabiera tempa, emocje przybierają na sile, na jaw wychodzą sekrety, uczucia i walka o bezpieczeństwo Alice i Rosy oraz bolesna przeszłość, która coraz silniej daje o sobie znać.

To poruszające opowieści o odwadze, nadziei, walce o własne bezpieczeństwo, godność i szacunek. Nie zliczę, ile razy w trakcie lektury nie mogłam pogodzić się z niesprawiedliwością, jakiej doświadczyła bohaterka czy to z powodu swojej płci, czy ubóstwa. To emocjonalnie brutalne historie, do bólu realistyczne, często okrutne, ale mimo iż nie wiem, jak potoczą się dalsze losy bohaterów, to mam nadzieję, że Alice osiągnie swój cel. Mam nadzieję, że odnajdzie spokój, szczęście i miłość, a przede wszystkim stanie się wzorem dla innych kobiet, które znalazły się w podobnej co ona, sytuacji.

W powieści pojawia się również subtelny wątek romantyczny. Co ważne, autorka nie porzuca swojej koncepcji, by uczynić z historii romansidło, lecz wiernie podąża za priorytetami nadanymi bohaterom od samego początku.

Jestem pewna, że te książki trafią do serc tych, którzy kochają powieści historyczne, sagi rodzinne pełne tajemnic, konfliktów i zwrotów akcji oraz wątki obyczajowe z tłem społecznym. O! Zdecydowanie trafią w gusta tych czytelników, którzy uwielbiają silne postaci kobiece, a Alice bez dwóch zdań do takich należy.

Z niecierpliwością czekam na kolejne części, bo lubię, jak książka tak mnie ukłuje, zaboli, sprawi, że jest mi niewygodnie, a coś czuję, że te dwa tomy, to była tylko rozgrzewka przed prawdziwym biegiem.

Informacje dodatkowe o Wiatr z północy. Saga Północna :

Kup książkę Wiatr z północy. Saga Północna

Szept z północy. Saga Północna
Miriam Georg0
Okładka ksiązki - Szept z północy. Saga Północna

Drugi tom megabestsellerowej sagi o tajemnicach niszczących rodziny, miłości silniejszej niż strach i przeszłości, od której nie da się uciec. John Reeven...

Saga północna. Tom 3. Światło z północy
Miriam Georg0
Okładka ksiązki - Saga północna. Tom 3. Światło z północy

Trzeci tom megabestsellerowej sagi o zakazanym uczuciu, trudnych życiowych wyborach i odwadze w obliczu przeciwności.   Hamburg, 1914 rok. Alice rozpaczliwie...